Løfter vi Tøyen, så løfter vi byen!

Publisert av: Roman Linneberg Eliassen Publisert: 23. mars 2015
Oppdatert: 24. mars 2015
Lesetid: ca. 4 min
Tøyen har vært et av de mest forsømte områdene i byen, hvilket har ført til store belastninger og fattigdom. Den lille skolekretsen rundt Tøyen skole har over 1000 kommunale boliger - like mange kommunale boliger som bydelene Ullern, Frogner og Vestre Aker har til sammen. Tøyen har flere flyktningfamilier, flere fattige barn og flere mennesker med rus- og psykiske lidelser samlet på et sted enn noe annet sted i landet. Tøyenavtalen er viktig for å sette fokus på et område som har blitt oversett av byen i alt for mange år.

Ved Tøyen skole har Tøyenavtalen ført til en positiv utvikling. Her har kommunen etablert skolen som en kultur- og miljøskole med utvidet åpningstid, utvidet tilbud fra musikk og kulturskolen og gratis halvdagsplass i aktivitetsskolen. Flere barnefamilier velger nå å bli på Tøyen. Elevflukten er reversert og faglig gjør elevene det mye bedre. I 2013 gikk bare 20 prosent av elevene på aktivitetsskolen, nå går 96 prosent av elevene der. Men Tøyenavtalen er langt i fra nok til å virkelig løfte Tøyen og Tøyenområdet. Det trengs ytterligere tiltak på Tøyen og en satsing som løfter hele Oslo indre øst.

Spre sosialboliger og kommunale institusjoner

Halvparten av Oslos sosialboliger ligger i de tre bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka og Sagene. Oslo kommunes kjøp av utleieenheter av OBOS vil ikke endre vesentlig på denne skjeve fordelingen. I dag er en lang rekke sosiale institusjoner lagt til Tøyen-området. Bydelen sliter med åpne rusmiljøer og kriminalitet. Dette undergraver Tøyen-satsingen. Oslo trenger flere sosiale og kommunale boliger, men ansvaret må spres på alle bydelene.

I tillegg må det bygges flere ikke-kommersielle, rimelige utleieboliger slik at personer og familier med lav inntekt får mulighet til et mer egnet botilbud.

Trafoen – Et kulturslott for barn.

Trafoen på Tøyen leies i dag av Oslo Teatersenter og billedkunstnere. Vi i SV ønsker å videreutvikle den tidligere transformatorstasjonen til å bli et kunst og kulturslott for barn og unge i hele byen. Sammen med dagens leietagere vil vi se på muligheten for å bygge et senter som barn kan besøke og utfolde seg i både i barnehage- og skoletiden, men også i helger og på kveldene. Et samarbeid med barnekunstmuseet, musikk- og kulturskolen, bibliotekene og andre viktige kulturinstitusjoner for barn, vil være viktig for å utvikle et kulturslott for barn på Tøyen.

Munchparken – Østkantens svar på Vigelandsparken

Edvard Munch tilbrakte mye av barndommen sin i Tøyenparken og i Botanisk hage. Familien hadde en liten leilighet på Grünerløkka og faren hadde sin praksis på Tøyen. Selv om Munchmuseet nå flyttes til Bjørvika, så ønsker SV å bevare Edvard Munch på Tøyen.

Munchparken er en sammenslåing av grøntområdene på Ola Narr, Tøyenparken og Botaniske hage til en unik flott park for kunst, kultur, opplevelser og aktiviteter. Vi ønsker å bygge Østkantens svar på Vigelandsparken, der deler av Finnmarksgata som i dag deler disse grøntområdene, blir lagt lokk. Vi vil ha en internasjonal konkurranse der skulptører og kunstnere fra hele verden bidrar med å fylle parken med installasjoner inspirert av Edvard Munch.

En ny utendørsscene vil kunne tiltrekke seg flere musikkarrangementer og være med på å løfte kulturtilbudet i området. For å sikre ungdom i Oslo indre øst et spennende aktivitetstilbud bør man i tillegg til en utbygging av flerbrukshaller i hver bydel, oppgradere den gamle hoppbakken på Ola Narr til å bli en arena for Snowboard, Freestyle og terrengsykling.

Tøyen – et nasjonalt vitensentrum

SV ønsker et vitensenter sammen med Naturhistorisk museum, inkludert et nytt veksthus, som vil gjøre Tøyen til et nasjonalt tyngdepunkt for formidling av real- og naturfag.

Et vitensenter er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi hvor de besøkende lærer ved å eksperimentere selv. I et vitensenter kan barn og voksne utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse og teknologi gjennom egen aktivitet og i samarbeid med andre.

Heldagsskole og gratis halvdagsplass i barnehagene

En heldagsskole er en helhetlig skole der aktivitetsskolen blir en inkludert del av skolehverdagen. Mer tid til kunst, kultur, musikk, idrett, utflukter og eksperimenter vil gjøre skolen mer spennende og overkommelig for elever flest. Tøyenområdet har en høy andel barn som ikke snakker godt nok norsk. Gratis halvdagsplass i barnehagene vil bedre barnas norskkunnskaper før skolestart og heldagsskolen vil fortsette å styrke språkopplæringen videre for disse barna.

Vi ønsker å utvikle en helhetlig og gratis heldagsskole uten foreldrebetaling for barn fra 1. til 4. trinn på alle barneskolene i Oslo indre øst. Barn fra ressurssterke familier blir i mye større grad hjulpet med lekser og fulgt på aktiviteter som stimulerer barnas utvikling. Heldagsskolen vil sikre at alle barn får denne oppfølgingen og at alle barn kan gjøre sine favorittaktiviteter gratis, i skoletiden, og ikke for betaling på kveldene. Heldagsskolen vil innebære en mer effektiv arbeidsdeling mellom skole og foreldre som vil gi mer verdifull fritid for barna med foreldrene sine på ettermiddagene og på kveldene.

I Tøyenområdet har vi landets laveste andel yrkesaktive kvinner. En satsing på gratis halvdagsplass i barnehagene og heldagsskoler vil få flere kvinner ut i arbeidslivet og få flere til å velge fulltidsjobb fremfor deltid. Dette vil styrke kvinners posisjon i samfunnet, skape økt integrering og språkforståelse.

Oslo indre øst – Norges fjerde største by?

Tøyenområdet ligger midt i Oslo indre øst. Hvis indre øst bydelene; Gamle Oslo, Grünerløkka og Sagene fikk egen bystatus – ville byen hatt 140 000 innbyggere og vært Norges fjerde største by. Området er i enorm vekst og det bygges og planlegges mer enn 10 000 nye boliger. Det forventes en befolkningsvekst på 50 000 mennesker her de neste ti årene. Tøyenavtalen er med på å løfte Tøyen. SV vil være en garantist for at avtalen gjennomføres. SV vil løfte Tøyen videre, for Norges fjerde største by trenger et historisk løft. For å få til dette er radikal omfordeling er nødvendig. Det må innføres en solidarisk eiendomsskatt, vi må få slutt på millionkuttene i Oslobudsjettet og pengene i kommunen må fordeles mer rettferdig ved at sosioøkonomiske forhold vektes tyngre når pengene fordeles mellom bydelene. SV er partiet som lover å løfte hele Tøyenområdet og Oslo indre øst. For gjør vi det, så løfter vi også hele byen.

Uttalelse vedtatt av årsmøtet i Oslo SV, 01. 03. 2015