Frihet, verdighet og selvbestemmelse for befolkningen i Kashmir!

Publisert av: Roman Linneberg Eliassen Publisert: 12. mars 2020
Oppdatert: 15. februar 2021
Lesetid: ca. 1 min
Helt siden India og Pakistan ble selvstendige stater i 1947, har disse landene vært i konflikt om området som kalles Kashmir.

Området er i dag delt i tre; et indiskkontrollert-, et pakistansk-kontrollert, og et kinesisk-kontrollert område. Befolkningen har i hele perioden blitt utsatt for omfattende menneskerettighetsbrudd, utenomrettslig frihetsberøvelse og omfattende overvåknings- og kontrolltiltak. Verdenssamfunnet har i stor grad latt dette utspille seg uten å reagere på det.

I august 2019 ble menneskerettighetssituasjonen i den indiskkontrollerte Kashmir ytterligere forverret da indiske myndigheter fjernet den autonome status til området i den grunnloven. Eksperter kalte dette den mest radikale endringen i Kashmirpolitikken i India siden 1947. Vedtaket førte til stor politisk uro og opptøyer i den indiske kontrollerte delen. Indiske myndigheter har tatt militær kontroll i området, fengslet demokratisk valgte politikere, innført portforbud, stengt kommunikasjonslinjer, og det rapporteres om tortur, bortføringer og utenomrettslige drap. Pakistan har protestert kraftig på endringene, noe som har økt konfliktnivået mellom de to landene. Konfliktnivået har økt risikoen for en ny militær konfrontasjon. Både India og Pakistan har tilgang på atomvåpen, bruk av disse vil få globale konsekvenser.

Oslo SV mener norske myndigheter må ta mye tydeligere stilling til menneskerettighetsbruddene og undertrykkingen i indisk kontrollert Kashmir fra indiske myndigheter. Oslo SV krever slutt på okkupasjon, og respekt for grunnleggende rettigheter i befolkningen. Oslo SV krever at Norge bidrar til fred og stabilitet i området, ved å tilby diplomatisk assistanse i konflikten mellom India og Pakistan. 

Uttalelse vedtatt av Fylkesstyret i Oslo SV, 12.03 2020