Høyrebyrådets budsjettforslag: – Et budsjett for økte forskjeller

Publisert av: Jens Aas-Hansen Publisert: 25. september 2024
Oppdatert: 25. september 2024
Lesetid: ca. 2 min

I dag la Høyre/Venstre-byrådet i Oslo frem sitt første egne budsjett. – Byrådet har større omsorg for villaeiere i Vestre Aker enn sosialhjelpsmottakere på Stovner, sier gruppeleder i SVs bystyregruppe, Sunniva Holmås Eidsvoll.

– Dette er et budsjett for økte forskjeller. Nå er kuttene i eiendomsskatten oppe i en halv milliard. Hadde de droppet dette hadde de ikke trengt å kutte i skole, barnehager, velferd, kultur og idrett, sier Eidsvoll.

Hun er oppgitt over at Høyrebyrådet i Oslo legger skylden på regjeringen og det forrige byrådet for kuttene.

– Nå må byrådslederen begynn å ta ansvar. Problemet er ikke at de  kutte, men at de vil kutte. 

I byrådets plattform og i budsjettet står det at de vil fjerne hele eiendomsskatten på bolig i løpet av perioden. I dette budsjettet kutter de promillesatsen, men beholder det samme bunnfradraget.

– Byrådet kutter eiendomsskatten på den mest usosiale måten. Det gir mest til rikinger som Stordalen og Stray og minst til folk på Stovner og Sagene. 

– Økt biltrafikk og kutt til bydelene

Biltrafikken kommer til å øke med dette budsjettet. Det blir verken lavere billettpriser eller flere kollektivavganger, og de bruker like mye penger på planlegging Røa-tunnelen alene som de bruker på trafikkreduserende tiltak til sammen i hele byen.  

11 av 15 bydeler styrer mot underskudd allerede i år. Nå får de flere hundre millioner i kutt på toppen neste år. Det er totalt uansvarlig. Nå må de ansatte løpe enda raskere. Det blir færre folk på jobb i barnehagene, færre ungdomsklubber og mindre til kultur og idrett for barn og unge.

– Slutten på Oslo Nye Teater

Flere hundre hadde samlet seg i Borggården utenfor Oslo Rådhus da budsjettet ble lagt frem for å protestere mot planene om å legge ned flere av scenene ved Oslo Nye Teater.

– 40 millioner i kutt for Oslo Nye Teater vil bety slutten på Oslos eget teater – hvis dette står har Venstre offisielt kapitulert som kulturparti, sier Eidsvoll.

Her er byrådets mest usosiale kutt: