Sats på unges psykiske helse!

Publisert av: Roman Linneberg Eliassen Publisert: 18. mai 2015
Oppdatert: 18. mai 2015
Lesetid: ca. 3 min
Krysspresset på ungdom er voldsomt. Folkehelserapporten 2014 avdekker at 15-20 % av barn og unge mellom 3 og 18 år sliter med så alvorlige psykiske vansker at det går utover funksjonsevnen i hverdagen. I Oslo er tallene enda dystrere enn det nasjonale snittet. Forekomsten av psykiske problemer hos unge er stadig økende.

Vi vet at det er svært viktig å fange opp psykiske vansker så tidlig som mulig slik at man kan få hjelp allerede på et tidlig tidspunkt i sykdomsforløpet. Derfor er det essensielt å prioritere satsning på lavterskeltilbud for unge. Vi vet også at det høye frafallet i videregående utdanning i svært stor grad kan knyttes til psykiske problemer hos ungdom. Frafallet er et alvorlig samfunnsproblem – det koster både den enkelte og samfunnet mye i form av tapt livskvalitet og kompetanse. Dette skyldes i stor grad samfunnsutviklinga med stadig større vekt på konkurranse og individuell vellykkethet. Hovedutfordringa er å endre samfunnet og gjøre det mer menneske- og ungdomsvennlig.

I Oslo er det skolehelsetjenesten og helsestasjonene for ungdom i bydelene ofte det første stedet ungdom henvender seg til., Kapasiteten til disse tjenestene er imidlertid sprengt. I 2014 var det 1058 videregående elever per helsesøster i heltidsstilling og 763 ungdomsskoleelever per helsesøster i fulltidsstilling.

Mange elever opplever at helsesøster ikke har tid til å møte dem når de har tatt mot til seg til å oppsøke hjelp, og helsesøstrene selv melder om at de befinner seg i en situasjon hvor de ikke har mulighet til å følge opp elevene på en ordentlig måte.

Oslo SV vil arbeide for at Oslo følger Helsedirektoratets anbefaling om å innføre bemanningsnorm på 550 elever per helsesøster i ungdomskolen og 800 elever per helsesøster i videregående skole. Vi vil også jobbe for at bemanningsnormen i videregående skole på sikt skal endres fra 800 elever per helsesøster til 600 elever per helsesøster.

Når vi ansetter flere helsesøstre i Oslo gir det også bedre muligheter for å aktivt bruke helsesøstrene i forebyggende arbeid i skolen. Det er viktig at helsesøster besøker alle klassene og snakker om psykisk helse – både for at elevene skal få kunnskap om psykisk helse fra en fagperson, for å jobbe for åpenhet og mot stigmatisering r or å senke terskelen for å ta kontakt med helsesøster.

Mange bydeler har rapportert at opp mot 70 % av samtalene mellom helsesøster og elevene omhandler psykiske problemer og vansker. Når vi styrker skolehelsetjenesten, vil Oslo SV også se nærmere på behovet for psykologer med spesialkompetanse på psykisk helse i skolehelsetjenesten.

Det er stor variasjon i tilbudet på psykolog mellom ulike skoler i Oslo, noen steder finnes det ingen psykolog på skolen i det hele tatt, mens andre skoler har en psykolog som er til stede et par timer i uka. Generelt er det svært dårlig psykologdekning i skolehelsetjenesten med under 1 psykolog i heltidsstilling per 10 000 elever. Oslo SV vil utrede en bemanningsnorm på 1 psykolog per 1500 elever.

Skolehelsetjenesten finansieres av bydelene. Gjennom såkalte effektiviseringsuttak kuttes bydelenes budsjett hvert år. I lys av dette klinger byrådets påstander om satsing på psykisk helse hult. Oslo Kommune har slik sett sviktet ungdommen- Pilotprosjektet ‘Psykisk helse i Oslo-skolen’ er ikke blitt fulgt opp med nok ressurser. Oslo SV vil arbeide for å øremerke midler til bydelsbudsjettene slik at man er sikker på at lavterskeltilbud for ungdom prioriteres. SV vil ellers jobbe for et aktivt samarbeid mellom barne- og ungdomspsykiatrien og skolehelsetjenesten.

Oslo SV vil:

 

Uttalelse vedtatt av Representantskapet i Oslo SV, 12. mai 2015.