Oppgitt over Oslo Høyre

Publisert av: Roman Linneberg Eliassen Publisert: 01. april 2016
Oppdatert: 01. april 2016
Lesetid: ca. 2 min
SVs byråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen påpeker at Høyre har etterlatt seg et budsjett med skjulte kutt, og er frustrert over at Høyresiden dytter de ansatte og eldre foran seg i et blindt forsvar for sykehjemseiere som nekter å kutte i profitten.

– Jeg aksepter ikke at høyresida prøver å slå politisk mynt på denne saken. Det jeg har arvet er faktisk sjokkerende. Forrige byråd var ikke en gang interessert i å forhindre at sykehjem blir melkekuer for store multinasjonale selskaper, med kvinners lønn og arbeidsforhold som innsats, sier hun.

Bakgrunnen for konflikten er at sykehjemsetaten må spare inn 50 millioner kroner i årets budsjett. Den ferske byråden hadde, da budsjettet ble vedtatt, ikke var orientert om alle utgiftene man hadde forpliktet seg til. Et budsjett som så ut til å gå i null var derfor 50 millioner i minus.

– Høyresida fraskriver seg ethvert ansvar for situasjonen, til tross for at de både forberedte budsjettet der behovet for innsparinger ligger og stemte for disse punktene i sluttbehandlinga etter at vår byregjering hadde levert sin tilleggsinnstilling. Det er helt urimelig av Høyre å løpe fra dette ansvaret, sier Thorkildsen.

Aksepterer ikke en klassedelt eldreomsorg

Tidligere kutt har utelukkende blitt utført i de kommunalt drevne sykehjemmene, der det er enklere å kutte. Dette er fordi de ikke har kontraktene man må inngå for å benytte seg av private tilbydere.

– Høyre har frekkhetens nådegave. De har styrt byen i nesten 20 år og lagd et system hvor enkelte private sykehjem har fått betydelig bedre betingelser for driften enn de kommunale, sier Thorkildsen.

Byråden vil ikke godta at det kommunale tilbudet som allerede har langt dårligere bemanning, og ikke har et overskudd å ta av, skal ta enda et kutt som går utover ansatte og eldre.

– Spørsmålet vi bør stille Høyres politikere er altså om de kunne tenke seg å møte på kommunale sykehjem og fortelle beboerne der at de må ta enda større kutt, fordi de som er så heldige å ha fått plass på de kommersielle skal få beholde et tilbud som i utgangspunktet er bedre, sier hun.

Velger selv å kutte i antall ansatte

Thorkildsen reagerer også på fremstillingen i media, som gir inntrykk av at hun har bedt Hovseterhjemmet om å kutte i antall ansatte. Det har hun ikke gjort. Det er eierne som ikke er villige til å kutte i for eksempel overskuddet til aksjonærene.

– Vi har ikke bedt Hovseterhjemmet eller andre private om å kutte i bemanningen. Samtidig som Hovseterhjemmet nå sier de må kutte i tilbudet til beboerne, vil eierne fortsette å nekte å svare på hva de tar ut i profitt, sier hun.