Et statsbudsjett som svikter Oslo

Publisert av: Roman Linneberg Eliassen Publisert: 18. oktober 2017
Oppdatert: 18. oktober 2017
Lesetid: ca. 2 min
Regjeringen foreslår en rekke usosiale kutt i sitt forslag til statsbudsjett for 2018 og har lite å by på i miljøpolitikken. Her er de viktigste konsekvensene for Oslo.

– Regjeringen har lagt frem et forslag til budsjett som vil øke forskjellene i Norge og som ikke kutter klimagassutslipp eller tar vare på miljøet. Det eneste positive jeg kan si om dette budsjettet er at det ikke har flertall, sier stortingsrepresentant for Oslo SV, Kari Elisabeth Kaski. Hun har nå blitt SVs finanspolitiske talsperson og vil få en sentral rolle i budsjettbehandlingen på Stortinget utover høsten.

1. Områdeløft: Regjeringen svikter Oslo-byrådets kraftige satsing på områdeløft i Oslo Sør, Groruddalen og indre Oslo øst. Det vanlige er at stat og kommune deler 50/50, men regjeringen er ikke i nærheten. Verst er det for Oslo Sør. Mens det rødgrønne bladde opp 30 millioner kroner på neste års budsjett, fant regjeringen kun 4 millioner.

– Det er et kjempestort svik mot dem som bor i Oslo sør, sier Kaski, og viser til forventningene som ble skapt av regjeringen rett før valget.

2. Klima: Forslaget til statsbudsjett har ingen troverdige tiltak for å nå klimamålene. For Oslos del er det svært skuffende at regjeringen skrinlegger planene om karbonfangst på Klemetsrud. Anlegget står for det største punktutslippet i hele Oslo, og karbonfangst ville bidratt med kutt på 165.000 tonn CO2 hvert år.

– De alvorlige konsekvensene av klimaendringene treffer oss samtidig som ulikhetene vokser mellom land og folk og den største flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig ryster oss, sier Kaski.

3. Barnehage: Det blir mer skattelette neste år, men det er i all hovedsak de med høye inntekter som tjener penger på det. Barnefamilier flest vil få dyrere barnehage, når maksprisen øker med 110 kr i måneden.

4. Kollektivpriser: Mens Oslo-byrådet legger penger på bordet for å holde kollektivprisene nede, drar regjeringen lasset i stikk motsatt retning. Regjeringen vil øke momsen på kollektivtransport fra 10 til 12 prosent. Det betyr at billetter på trikk, buss og bane antagelig blir dyrere neste år. Regjeringen har satt av penger som skal jevne ut den økte momsen, men denne kompensasjonen slår dårlig ut for Oslo.

5. Tilreisende bostedsløse: Byrådet i Oslo har i år økt innsatsen for å dekke de mest akutte behovene knyttet overnatting og sanitærmuligheter for fattige tilreisende bostedsløse EØS-borgere. Regjeringen foreslår i neste års statsbudsjett kuttet i midlene til samme formål.

6. Gratis juridisk bistand: I forslag til statsbudsjett er posten for spesielle rettshjelpstiltak kuttet med 15 millioner. Det får store konsekvenser for Gatejuristen, JussBuss og andre organisasjoner som gir gratis rettshjelp.

– Dette er meget alvorlig og krenkende. Det er som å sparke på de som har lite ressurser, sier stortingsrepresentant for Oslo SV, Petter Eide.