På bestilling fra Høyre-byrådet sendte Utdanningsetaten i Oslo Skolebehovsplanen 2026-2045 på høring denne uka. I forslaget foreslås det å legge ned fem skoler og avlyse byggingen av flere planlagte skoler på grunn av synkende elevtall. Dermed vil mange elever måtte gå på en annen skole enn den som er nærskolen i dag.
– Høyre-byrådet ønsker å rive i stykker noe av det viktigste vi har i byen vår: fellesskapet til barna våre. De truer med å legge ned skoler i noen av nabolagene som trenger det mest, ikke fordi det er nødvendig, men fordi de prioriterer skattekutt for de rikeste, sier Sunniva Holmås Eidsvoll, leder i Oslo SV.
Nedleggelse av skoler betyr nedleggelse av fellesskap. Skolene våre er ikke en sparebøsse, det er barna våres fremtid og lokalmiljøenes møteplass.
Eidsvoll trekker frem at skolen handler om mer enn undervisning, og at skolene har en sentral funksjon i nærmiljøene i byen:
– Oslo-skolene er møteplasser for alle. De er kulturhus etter skoletid, lekeplasser for lokalmiljø og gymsaler og flerbrukshaller brukes hver dag av barn og unge i idretten, lag og foreninger.
Oslo har 151 barne- og ungdomsskoler. Rundt 50 av disse blir berørt av planen. De fem skolene som trues med direkte nedleggelse er Trosterud, Møllergata, Nordpolen, Maridalen og Sørkedalen.
– I områder som Trosterud, Sagene, Furuset og Mortensrud har lokalsamfunn i mange år kjempet for viktige satsninger og positiv utvikling for å bygge bedre oppvekstmiljø for alle barn og unge. Det er forferdelig at det motsatte nå er i ferd med å skje, sier Eidsvoll.
Vi nekter å la barna våre betale for skattekutt til de rikeste. Høyresiden må kutte i sine skatteløfter, ikke i skolebudsjettet!
Oslo SV mener Høyre fører velgerne sine bak lyset. I valgkampen lovet de skattekutt, men sa ingenting om at det skulle gå utover barn, unge og foreldre.
– SV sier nei – skolene skal styrkes, ikke brytes ned. Vi krever at Høyre skrinlegger forslaget om nedleggelser og stopp i utviklingsprosjekter og i stedet fokuserer på det som virkelig betyr noe: å sikre at alle barn og unge i Oslo får en god oppvekst i tiden fremover, avslutter Eidsvoll.
Forslaget fra Utdanningsetaten er at fem eksisterende skoler legges ned:
I tillegg foreslår de å stoppe flere planlagte byggeprosjekter:
(Kilde: Utdanningsetaten)