Uttalelse vedtatt av Fylkesstyret i Oslo SV 05.09 2024
Havet rommer fantastiske ressurser, og store områder er fremdeles lite utforsket. Spesielt er kunnskapen om dyphavets natur og rolle lite kjent. Gjennom millioner av år har livet i havet tilpasset seg endringer, men havet er under økende press, og det myldrende livet er i ferd med å forsvinne. Bare siden 1970 har 36 prosent av livet i havet blitt borte, samtidig som det fylles med stadig mer avfall og varmes opp. Havbunnen er ukjent terreng, og store inngrep i form av gruvedrift vil ha uante konsekvenser for livet utenfor kysten vår, potensielt katastrofale inngrep i sårbar natur, og store konsekvenser for fiskerinæringen langs kysten.
9. januar ble regjeringas forslag om å åpne et område ─ på størrelse med Troms, Finnmark og Nordland til sammen ─ vedtatt av Stortinget. I juni kom forslaget til første konsesjonsrunde for havbunnsmineraler i dette området. Regjeringas åpning for leting og utvinning av mineraler fra dyphavsbunn har vakt store reaksjoner internasjonalt, men få i Norge. Miljøbevegelsen ved blant annet Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og WWF, med støtte fra Norges fremste fagmiljøer, har reagert kraftig og kaller åpningen forhastet og kunnskapsløs.
32 land har vedtatt midlertidig eller permanent forbud mot gruvedrift på havbunnen, inkludert Frankrike, Danmark, Sverige, Storbritannia og Canada. I tillegg har EU-kommisjonen, Europaparlamentet og EUs ministerråd kritisert den norske åpningen. Den Europeiske investeringsbanken har ekskludert havbunnsmineraler fra alle sine investeringer, og de europeiske vitenskapsakademier har konkludert med at disse mineralene ikke er nødvendige for det grønne skiftet. Selv store selskaper som BMW, Volvo, Google og Samsung har stilt seg på side med fagmiljøer og miljøbevegelse, og vil ikke kjøpe havbunnsmineraler. Det samme gjelder Europas største batteriprodusent, Northvolt. Regjeringen ignorerer råd fra fagmiljøer og det internasjonale samfunnet, gambler med livet i havet og fiskerinæringen for å hente ut mineraler som ikke er ønsket av markedet.
Det er lite å vinne og potensielt enorme tap på regjeringas industriprosjekt. Gruvedrift på havbunnen er fortsatt helt i oppstartsfasen, og det vil ta mange år før vi kan dra nytte av mineralene, som vi trenger akkurat nå. Istedenfor å grave opp og forgifte sårbare havområder og risikere ødeleggelse av livsviktige økosystem, bør vi heller satse på å gjenvinne materialene som finnes i alt som vi kaster, redusere forbruk og utvikle mer bærekraftige produkter.
Regjeringa har lovet en skrittvis prosess for gruvedrift på havbunnen der de grundig utreder potensielle konsekvenser for havet. Men å lyse ut et så stort område i første trinn er det motsatte av skrittvis, og i slutten av konsesjonsrunden skal selskapene få utvinningstillatelser. Det er derfor avgjørende at første konsesjonsrunde stanses før uopprettelig skade blir gjort.
SV vil stanse regjeringas forsøk med gruvedrift på havbunnen før det har begynt, og samtidig kreve at regjeringa støtter opp om det internasjonale arbeidet for å beskytte havet gjennom vårt arbeid i FNs havpanel.
SV vil: