De siste åtte årene har hovedstaden hatt rødgrønt flertall og ordfører fra SV. Det har blitt renere luft og lavere utslipp. Gratis aktivitetsskole og gratis skolemat. Bedre kollektivtilbud og mindre biltrafikk. Mer velferd og mindre privatisering.
Vi er stolte over alt vi har fått til, men vi må videre!
Forskjellene skal ned
Oslo er fortsatt en delt by med store forskjeller i makt og rikdom. Hvor du bor har mye å si for hvilke muligheter du har. Dette vil SV gjøre noe med. Ved å la de med mest fra før bidra mer, får vi råd til å gjøre Oslo til en bedre by å bo i for alle.
SV går til valg på:
✻ Profittfri velferd. Barnehager, eldreomsorg og barnevern skal drives av kommunen eller ideelle organisasjoner. ✻ En rettferdig boligpolitikk. Alle skal ha et trygt hjem, uansett om man leier eller eier. Vi vil gjøre det lettere for unge og førstegangskjøpere å eie egen bolig. ✻ Trygge jobber for alle. Renholdere på skoler og sykehjem skal få hele og faste stillinger i kommunen.
Utslippene skal ned
Klimakrisen er her nå, og må løses nå. De neste årene vil avgjøre om verden når klimamålene. SV vil derfor skjerpe Oslos klimamål med nye løsninger. Vi gir oss ikke før utslippene er under null, og Oslo fanger mer CO2 enn vi slipper ut.
SV går til valg på:
✻ Solkraft på 40.000 tak innen 2030. Slik får vi mindre utslipp og lavere strømregning. ✻ Mer satsing på sykkel, trikk, buss og bane – det skal bli enklere å reise miljøvennlig. ✻ Bilfritt byliv i sentrum, rundt skolene og der folk bor. Alle skal ha tilgang på natur i nærmiljøet.
En motiverende skole
Motiverte elever lærer mer. Derfor trenger vi en mer praktisk og variert skole med mindre press, og en fritid der barn har tid – og råd – til å dyrke interessene sine. Alle barn må få være en del av fellesskap der de kan lære, lykkes og trives.
SV går til valg på:
✻ Lekser på skolen og fri hjemme for de yngste elevene. Innføre leksefri norm for 1.-4. trinn. ✻ En rettferdig inntaksordning til videregående skole, som gir reell valgfrihet og mer mangfold. ✻ Makspris på fritidsaktiviteter. Alle unge skal ha råd til å delta i idrett og kultur.
Sunniva er byråd og styrer oppvekst- og skolepolitikken i Oslo. Hun brenner for å stanse klimakrisen, jevne ut forskjeller og at alle barn og unge skal ha en god oppvekst.
Omar er SVs ordførerkandidat og slåss for en by som inkluderer alle. Tidligere har han jobbet på gatekjøkken og som lærer. Nå er han byråd og styrer kultur- og idrettspolitikken.
Sarah er feminist og kjemper for en rettferdig boligpolitikk, og en fremtid fri for naturødeleggelser og klimakrise. Hun er utdannet lærer og er klar for fire nye år i Oslo bystyre.
Ola bor i Groruddalen, leder SV i bystyret og har lang fartstid fra miljøbevegelsen. Han vil kutte klimautslippene med bedre kollektivtilbud, grønn byutvikling og solenergi på byens tak.
Du lurer kanskje på hva vi har drevet med siden 2015? 🤔
Helt konkret har Oslo SV og byrådet blant annet:
Vi har utjevnet forskjeller og styrket arbeidslivet
Innført eiendomsskatt med et høyt bunnfradrag, slik at de som eier de dyreste eiendommene bidrar mest til fellesskapet. Pengene fra eiendomsskatten har vi brukt på flere lærere i Osloskolen, flere barnehageansatte, mer sosialhjelp til barnefamilier, gratis aktivitetsskole og billigere kollektivtransport.
Styrket og videreutviklet Groruddalssatsningen, og opprettet områdesatsinger for Oslo sør, Oslo indre øst.
Opprettet 17 700 sommer,- ferie og deltidsjobber for ungdom.
Opprettet 4 000 ungdomsjobber hvert eneste år.
Økt andelen som får jobbe heltid. 5 200 flere har fått heltidsjobb i kommunen.
Åpnet Lamberseterhjemmet – Norges første sykehjem hvor alle ansatte får jobbe heltid.
Opprettet egne ressurspooler i helse- og omsorgssektoren, der utvidelse av stillinger legges i poolen, og poolen brukes til å dekke opp fravær som ellers ville blitt dekket av innleide vikarer fra bemanningsbyråer.
Innførte Oslomodellen for et seriøst arbeidsliv. Som Norges nest største kjøper av varer og tjenester fra private aktører, kan Oslo kommune påvirke arbeidslivet i Oslo ved å stille krav til hva vi kjøper og hvem vi kjøper av. Med Oslomodellen har vi begynt å snu utviklingen i deler av arbeidslivet vekk fra et løsarbeidersamfunn; det er flere lærlinger på arbeidsplassen, flere søker byggfag og flere har faste, trygge jobber. Ny utgave av Oslomodellen ble lansert mai 2023 med flere og utvidede krav.
Oslo kommune har siden 2017 hatt en betydelig lavere andel arbeidere fra bemanningsforetak på sine kontrakter, under 10%, enn Statsbygg og andre offentlige byggherrer.
Startet opp forsøk med 6-timersdag (redusert arbeidstid) på Lillo gård barnehage på Sagene.
Laget en Oslostandard for introduksjonsprogrammet og styrket kvaliteten på tilbudet betraktelig.
Skolevaktmesterne kjøpes ikke lenger inn fra kommersielle byrå, men er ansatt i kommunen.
Avfallsinnhentingen er tatt tilbake til kommunal regi.
Digitaliseringsetaten Oslo Origo er etablert med egne ansatte i stedet for å drives gjennom innleie av konsulenter.
I gang med å fase ut bruken av kommersielle aktører i barnevernet. Et viktig ledd i dette er at Oslo kommune selv må kunne møte behovene i barneverntjenestene.
Grønnere og bedre by for innbyggere og næringsliv
Bedre belysning på torg og gater.
Gata Grønland er oppgradert fra å være en trafikkbelastet gate til å bli en attraktiv gate for gående og syklende. Vi har fjernet parkeringsplasser og utvidet fortauene.
Pusset opp Lakkegata med trær og planter, benker og belysning og sikret bedre fremkommelighet og sikkerhet for fotgjengere i blant annet Motzfeldts gate, Urtegata, Mandalls gate og i Heimdalsgata.
Vi har etablert strømuttak for store og små arrangementer på Rådhusplassen, og strømuttak i Vaterlandsparken.
Økt renholdet ved Nedre Akerselva, i Motzfeldtsgate og på Teaterplassen.
Etablert nytt leke-og aktivitetsområde på Heilbergløkka ved Tøyenparken, og satt i gang arbeidet med nye lekeområder og oppdrageringer i Sommerfrydhagen, Håkonsgate og Rudolf Nilsens plass.
Testet ut urban lommeskog utenfor Deichman i Bjørvika. Dette er et konsept for å teste ut nye måter å etablere grønne lunger i byen.
Ansatt to sentrumsbønder som jobber sammen med barnehage- og skolebarn om å gjøre parker triveligere. Sommeren 2022 ble det bygget en liten skog i Kolstadgata, med små «øyer» med nesten 60 trær, busker og andre nyttevekster. Midt i gata ble det plassert en drivhus-container der bydelsbonden dyrker urter, grønnsaker og blomster sammen med ungdommer i sommerjobb. Prosjektet videreføres også i 2023.
Etablering 34 hjertesoner rundt grunnskoler. Ytterligere 12 skoler har startet opp hjertesonearbeidet, og mange områder har fått lavere fartsgrenser.
Gjort det enklere å ta i bruk Osloøyene.
Åpnet nye offentlige toaletter på populære steder som blant annet Hvervenbukta, Sognsvann og Hovedøya.
Satt opp permanente fellesgriller i Hvervenbukta, ved Liastua og i Trolldalen, slik at flere skal få glede av friluftsliv i storbyen vår.
Myntgata 2 i sentrum er åpnet med husker og plen.
Etablert et nytt torg i sentrum ved å åpne Fridtjof Nansens plass for folk, og fjernet privatbilene fra plassen.
Laget 16 områdeplaner som sikrer helhetlig byutvikling med torg, møteplasser, grøntområder og boliger på Bjerke, Breivoll, Bryn, Filipstad, Frysja, Furuset, Haraldrud, Hasle-Valle Hovin, Lilleaker, Løren, Mortensrud, Nedre Rommen, Rødtvet, Trosterud og Haugerud, Stovner, og Vollebekk.
Erstattet gateparkeringsplassene i sentrum med bredere fortau, flere HC-parkeringsplasser, næringsparkeringsplasser, benker, vegetasjon og sykkelveier.
Bygget om Dronningens gate fra bilgate til en fotgjengerprioritert gate.
Startet pilotprosjekt for HC-parkering der kommunen tester ut bruk av sensorer for å gi sanntidsinformasjon om hvor det er ledige plasser.
Gjort det mulig for alle gatekjøkken å holde åpent så lenge de vil.
Bydelenes budsjetter er styrket med mange milliarder kroner siden de rødgrønne partiene tok over i Oslo og det har ikke vært rammekutt på bydeler siden 2016.
I kommunens åpningstidsforskrift er bydelene gitt myndighet til å fastsette åpnings- og skjenketider i egen bydel gjennom lokale forskrifter. Dette bidrar til lokal forankring av kommunens alkoholpolitikk.
Mer og billigere kollektivtransport
Innført Ruters nye, fleksible billettløsning Reis, som gir reisende billigere enkeltbilletter, desto mer man reiser.
Senket prisen på månedskort for barn og ungdom (opptil 20 år) fra 427 kr i måneden til 299kr i måneden fra og med høsten 2023/2024.
Utvidet barnerabatt på enkeltbilletter fra å gjelde frem til 16 år, til å gjelde frem til fylte 18 år.
Gratis kollektivtransport for barn under 6 år.
Bygget 130 km med ny sykkelvei. Sykkeltrafikken har økt med mer enn 50%, og over tre ganger så mange opplever Oslo som en god by å sykle i.
Utvidet bilfritt byliv. Midlene fra Bilfritt byliv har muliggjort arrangementer som mat og musikkfestival på Tøyen torg, Mangfoldsfestival i Calmeyers gate, Gatefestival i Fredensborgveien samt en rekke andre gratisarrangmenter som bidrar til levende gater og torg i byen vår.
Tredoblet takten i utbygging av lading på gateplan, og åpnet nye ladegarasjer for elbiler på Vulkan og under Akershus festning.
Innført beboerparkering som gjør det enklere å parkere i sitt eget nabolag. (Beboerparkering er innført i bydelene Frogner, St. Hanshaugen, Gamle Oslo, Grünerløkka, Sagene, Stovner, og enkelte deler av Ullern, Nordre Aker, Alna, Bjerke og Vestre Aker).
Startet arbeidet på Fornebubanen.
Satt i gang en historisk oppgradering av trikkenettet. Vi har kjøpt inn 87 nye trikker og rustet opp viktige bygater som Thorvald Meyers gate og Storgata.
Sikret at all kollektivtrafikk i Oslo blir elektrisk innen utgangen av 2023. Nå har Oslo 576 el-busser, mot null i 2015.
Sikret nytt signal- og sikringsanlegg for T-bane, som vil gi flere avganger.
Etablert en støtteordning som har sikret over 55.000 ladepunkter i borettslag og sameier
Klima og miljø
Laget et eget klimabudsjett for Oslo, med konkrete og forpliktende tiltak for å nå målet om 95 prosent kutt i Oslos klimagassutslipp innen 2030.
Startet opp prosjektet med karbonfangst og lagring på Klemetsrudanlegget.
Sluttet å bygge fotballbaner med forurensende gummigranulat, og utviklet nye miljøvennlige løsninger.
Lagt solceller på taket til Rådhuset og Bislett stadion.
Sørget for at all anleggsvirksomhet i regi av kommunen skal være utslippsfri innen 2025.
Etablert nytt landstrømanlegg som sikret at utenlandsferger ikke går på tomgang når de ligger til kai.
Nådd målet om 90 prosent sorteringsgrad på Oslos bygg- og anleggsplasser.
Fått gjennomslag for at alt av nybygg i Oslo kommune vurderes bygget med plusshus-standard.
En bedre oppvekst for de yngste
Bygget 3 500 nye barnehageplasser (2016–2020). Vi prioriterer å bygge barnehager i nye utviklingsområder og i områder med lav barnehagedekning.
Oppnådd tidenes høyeste barnehagedekning i Oslo. I 2015 gikk 86,5 prosent av barn i barnehagealder i barnehage. Oslo var fylket med lavest barnehagedekning i landet. 5 500 barn gikk ikke i barnehage. I 2021 var 91,7 prosent av alle barn i barnehagealder i barnehage. Antall barn som ikke går i barnehage har blitt redusert til 3 200.
Redusert andelen barn som mottar kontantstøtte med rundt en tredel (34 prosent) fra 2015 til 2021.
Sørget for at alle nye barnehager i Oslo nå er kommunale eller ideelle.
Ansatt om lag 450 flere barnehagelærere i de kommunale barnehagene.
Jobbet for at 50 prosent av de ansatte i barnehagene skal være barnehagelærere. Da vi overtok var denne andelen 30 prosent. I 2021 passerte andelen 45 prosent, og midler til å nå 50 prosent barnehagelærere ligger i budsjettet og oppnås innen 2024.
Kjempet for at 25 prosent av medarbeiderne i barnehagene skal være fagarbeidere. Også dette målet nås i bystyreperioden.
Igangsatt et toårig forsøk med økt grunnbemanning i barnehager i levekårsutsatte områder, og et flerårig forsøk med ekstra ressurspedagog.
Gjennomført forsøk med vikarpool i utvalgte bydeler. Neste steg blir å utrulle vikarpool-ordninger i alle bydeler.
Oslo samarbeider med OsloMet om prosjektet “hvor er mine brødre”, som har som hensikt å rekruttere menn med minoritetsbakgrunn til å bli barnehagelærere, lærere og barnevernspedagoger og til å ville jobbe i Oslo øst.
Tatt initiativ for å øke kvaliteten på mat i barnehagene. Vi har startet et forsøk med kjøkkenassistenter i barnehagene, nå i bydel Østensjø og Nordre Aker.
Den samiske barnehagen i Oslo fikk i 2022 en særskilt bevilgning fra Oslo kommune til en ekstra pedagogstilling som skal styrke kompetansen på samisk språk, kultur og tradisjoner i barnehagens pedagogiske opplegg. Vi kommer til å videreføre denne i 2023 og ønsker at dette skal være en fast bevilgning.
Gratis aktivitetsskole, skolemat og flere lærere
Gjort aktivitetsskolen (AKS) gratis for 23 300 barn. Gratis aktivitetsskole omfatter 12 timer hver uke med lek, læring og ulike aktiviteter etter skoletid. Økningen er størst på skoler som fra før av hadde lav andel deltakere i aktivitetsskolen, for eksempel har Stovner skole økt fra 50 prosent i 2015 til 96 prosent i 2019.
Siden vi overtok har Osloskolen fått 1331 flere lærerårsverk. Alle skolene i Oslo er fullfinansiert for å oppfylle lærernorm-kravet.
Fått på plass skolemat på alle videregående skoler i Oslo, og det planlegges skolemat på ungdomsskoler fra høsten 2023.
Gjeninnført gratis frukt og grønt i Osloskolen. I 2015 fikk 0 elever får gratis frukt og grønt. I 2022 fikk alle ungdomsskoleelevene på alle Oslos ungdomsskoler gratis frukt og grønt tre ganger i uken.
I gang med å gjennomgå ressursfordelingsmodellen for grunnskolen, fjerne stykkprisfinansieringen som fører til underfinansierte klasser, og innføre tildeling basert på grupper/klasser.
Etter ti år med nedgang i søking til yrkesfag under det borgerlige byrådet, har søkingen gått opp under det rødgrønne byrådet. Bygg- og anleggsteknikk har nesten doblet søkertallene, fra 96 (2016-2017) til 180 (2021/2022).
Endret finansieringssystemet for Osloskolen. Dette betyr at skolene får 100 prosent finansiering per elev (fra 80 prosent, som de borgerlige innførte i 2011).
I videregående skole har vi avviklet den rene stykkprisfinansieringen og erstattet det med en finansieringsmåte som samsvarer med skolens faktiske behov.
Vi er i gang med å innføre en ny inntaksmodell som gir en jevnere fordeling på den enkelte skole når det gjelder kjønn og sosial bakgrunn (blandingsmodellen).
Vi har bidratt til at flere elever fullfører og består videregående opplæring og skoleresultatene i Oslo har blitt bedre de siste årene. I 2021: 81,1 prosent av elevene hadde fullført og bestått videregående opplæring fem år etter at de begynte (2014-kullet).
Andelen 16–25-åringer som verken er i arbeid eller har bestått videregående opplæring går ned.
Ansatt mobbeombud for barn og unge, og underskrevet Partnerskap mot mobbing som inkluderer frivilligheten og barnehagene, for å skape trygge skolemiljøer for alle barn og unge.
Et mer rettferdig arbeidsliv
Andelen heltidsstillinger har økt siden vi tok over høsten 2015 med 5200. Vedtatt en økning på over 20 millioner kroner til arbeid med heltidskultur i budsjettet 2022. I 2014: Kvinner: 60,5% heltid, 39,5 deltid. Menn: 68,3% heltid, 31,7 deltid.) I 2021: Kvinner: 66,9% heltid, 33,1 deltid. Menn: 70,6% heltid, 29,4 deltid.
Opprettet egne ressurspooler i helse- og omsorgssektoren, der utvidelse av stillinger legges i poolen, og poolen brukes til å dekke opp fravær som ellers ville blitt dekket av innleide vikarer fra bemanningsbyråer.
Skal åpne Lamberseterhjemmet – Norges første sykehjem som får turnusen til å gå opp med kun heltidsansatte.
Innførte Oslomodellen for et seriøst arbeidsliv i 2017 og forsterket den i 2023. Med Oslomodellen har vi begynt å snu utviklingen i deler av arbeidslivet vekk fra et løsarbeidersamfunn; det er flere lærlinger på arbeidsplassen, flere søker byggfag og flere har faste trygge jobber. Nå jobber vi med utvidelse av Oslomodellen til flere sektorer. Siden Oslomodellen ble innført har vi sett en nedgang i antall avvik knyttet til HMS-kort fra rundt 40 % til et snitt på rundt 3 % de siste 4 årene.
Oslo kommune har siden 2017 hatt en betydelig lavere andel arbeidere fra bemanningsforetak på sine kontrakter, under 10%, enn Statsbygg og andre offentlige byggherrer.
Satt i gang et toårig prøveprosjekt med redusert arbeidstid i Oslo, uten redusert lønn (6-timers arbeidsdag), på Lillo gård barnehage på Sagene.
Skolevaktmesterne kjøpes ikke lenger inn fra byrå, men er ansatt i kommunen.
Avfallsinnhentingen er tatt tilbake til kommunal regi etter skandale-anbudet med Veireno.
Digitaliseringsetaten Oslo Origo er etablert med egne ansatte i stedet for å kun kjøpe dyre tjenester i markedet fra konsulenter.
Antallet søker til videregående opplæring hos Oslo Voksenopplæring har økt med over 70% 2020 til 2021.
Byrådet har sørget for at omtrent 8 000 ungdommer har fått sommerjobb i bydelene siden 2018. I tillegg har 1100 ungdommer jobbet deltid i andre ferier og i helger i 2021.
Mer inkluderende idrett og friluftsliv
Lagt til rette for flytende badeanlegg og badstuer langs havnepromenaden.
Bygget friplasser, klatrevegger og skateanlegg.
Gitt flere barn mulighet til å delta i idrett, uavhengig av lommeboka. Vi har utviklet Nabolagsklubb i samarbeid med idretten, som gir økt støtte til klubber som forplikter seg til å holde prisene nede og inkludere flere. I tillegg har vi satset stort på gratis idrett i sommerferien og i AKS til over 40 000 barn.
Bygget 18 nye flerbrukshaller, 18 nye kunstgressbaner, 6 nye friidrettsanlegg, 1 ny basishall, 2 nye ishaller, 4 klubbhus, 2 landhockeybaner og 1 vannsportanlegg. Områder med lav dekning prioriteres først.
Vi har satset stort på bad: åpnet 2 nye bad, rehabilitert 4 bad, og 2 bad er under bygging. Åpningstidene er utvidet.
Det er 20 obligatoriske svømmetimer i Osloskolen i dag, en dobling fra 10 under forrige byråd. Noen har flere enn det obligatoriske antallet.
Vi har halvert badeprisen for barn og innført familierabatt. Sommeren 2023 halveres prisen for voksne. Antall svømmetimer i Osloskolen er doblet.
Etablert lokale utlånslager av idrettsutstyr i alle bydeler.
Flere museer, oppgraderte biblioteker og gratis kulturtilbud
Økt støtten til kulturlivet med 130 millioner økning i driftstilskudd
Åpnet nytt Munchmuseum.
Innført gratis inngang for barn og unge på kommunens museer, og gratis for alle hver onsdag på Munch
Åpnet nytt hovedbibliotek: Deichman Bjørvika, som er kåret til verdens beste og har sprengt alle besøks- og utlånsrekorder.
Åpnet et eget barne- og ungdomsbibliotek: Biblo Tøyen. Høsten 2023 åpner Biblo Holmlia.
Nye Demo-bibliotek på Linderud, Romsås og Mortensrud, og sommerbibliotek i flere bydeler.
Innført meråpent bibliotek med utvidede åpningstider ved 13 lokalbibliotek, så man kan låse seg inn i biblioteket fra kl. 07.00 til 23.00 med Oslonøkkelen.
Oppgradert bibliotekene på Furuset, Tøyen, Bjerke, Røa, Stovner, Torshov og Grünerløkka.
Styrket bibliotekene som lokal møteplass, med over 10 000 gratis arrangementer i 2022.
Finansiert over 5 000 nye plasser i kulturskolen, og gitt gratistilbud fra kulturskolen til over 4000 barn.
Innført gratis kulturskole i AKS på 20 skoler
Målrettet innsats for økt mangfold i kommunens kulturinstitusjoner. Både i kulturuttrykk, ansatte og brukere, samt å jobbe for å nå ut til personer som i liten grad bruker kulturtilbud.
Bygget flere fritidsklubber og oppgradert eksisterende klubber. I 2015 hadde ikke alle bydeler fritidsklubb. Nå har alle bydeler minst én, mange har flere.
Utivklet løsninger for bedre tilgang på lokaler for frivilligheten, blant annet gjennom Meråpen skole.
Økt økonomisk støtte til Melahuset for videreutvikling av et internasjonalt kulturhus.
Styrket og økt finansiering av Samisk Hus.
Gjort Deichman bibliotek på Oppsal demensvennlig.
Den kulturelle spaserstokken har blitt tildelt 4 mill. hvert år siden 2019.
Gitt profesjonelle kunst- og kulturutøvere mulighet til å ta i bruk byrom til utendørsarrangementer gjennom tilskuddsordningen Løpende tilskudd til kunst- og kulturtiltak.
Etablert Oslobolig og kjempet for en mer sosial boligpolitikk
Etablert selskapet Oslobolig i samarbeid med Bane Nor, Obos og Nrep, som skal kjøpe boliger og selge videre til folk gjennom forskjellige boligmodeller.
Alle som leier en kommunal bolig har fått 11 prosent reduksjon i gjengs leie gjennom Oslobostøtta. I tillegg får de med lavest inntekts enda mer i prisreduksjon gjennom Kommunal bostøtte.
Investerte flere milliarder i nye boliger til vanskeligstilte.
Økt budsjettet til rehabilitering, vedlikehold og oppgradering av de kommunale boliger med 780 mill. i perioden 2022-2025.
En bedre oppvekst for de yngste
Ansatt 460 flere barnehagelærere.
Innført pedagognormen som sier at 50% av de ansatte i barnehagene skal være utdannet barnehagelærere. Andelen har gått fra 30% til 40% og vi når målet om 50% innen 2024.
Innført krav om at 25 prosent av medarbeiderne i barnehagene skal være fagarbeidere. Også dette målet nås i bystyreperioden.
Bygget 3 500 nye barnehageplasser. Mesteparten er bygget i utviklingsområder og områder med lav barnehagedekning.
Økt grunnbemanningen i barnehager i levekårsutsatte områder.
Økt kvaliteten på mat i barnehagene.
Gjeninnført kjøkkenassistenter i barnehagene. Vi har startet et forsøk med kjøkkenassistenter i bydel Østensjø og Nordre Aker.
Oppnådd tidenes høyeste barnehagedekning i Oslo, fra 5 500 barn i 2015 til at det nå er 3 200 barn som ikke går i barnehage. Dekningsgraden har økt fra 86,5% til 92%.
Redusert andelen barn som mottar kontantstøtte med 31 prosent fra 2015 til 2022.
Alle nye barnehager i Oslo eies og drives av kommunen eller ideelle organisasjoner.
Gjennomført forsøk med vikarpool i utvalgte bydeler.
Jobbet målrettet med rekruttering av menn med minoritetsbakgrunn til å bli barnehagelærere, lærere og barnevernspedagoger.
Den samiske barnehagen har fått ekstra ressurser til å styrke arbeidet med samisk språk- og kulturopplæring.
Flere lærere og gratis aktivitetsskole
Flere elever fullfører VGS. Andelen som består har gått fra 76% til 80,5%.
Vi har ansatt 1 203 flere lærere i Osloskolen. Alle skolene i Oslo er fullfinansiert for å oppfylle lærernormen.
Innført gratis skolemat på alle videregående skoler. Fra august 2023 får også alle ungdomsskoleelever gratis skolemat.
Satset på yrkesfaglig utdanning og økt andelen elever som tar yrkesfag. Etter ti år med nedgang i søking til yrkesfag har søkingen gått opp under det rødgrønne byrådet. På bygg- og anleggsteknikk er antallet nesten doblet, fra 96 til 180 søkere.
Gjort aktivitetsskolen (AKS) gratis for alle barn i Oslo. Foreldrene sparer nå ca. 20.000 kr i året per barn.
Startet opp et kvalitetsløft i AKS.
Innført gratis frukt og grønt i Osloskolen.
Fjernet stykkprisfinansieringen, som ga minst ressurser til de skolene hvor flest elever slet med å fullføre VGS.
Startet opp en gjennomgang av ressursfordelingsmodellen for grunnskolen.
Ansatt mobbeombud for barn og unge, og underskrevet Partnerskap mot mobbing som inkluderer frivilligheten og barnehagene, for å skape trygge skolemiljøer for alle barn og unge.
Styrket psykisk helsehjelp for barn og unge
Styrket lavterskel psykisk helsehjelp i alle bydeler. I 2021 satte vi av 116 millioner ekstra til lavterskel psykisk helsehjelp, den største kommunale satsingen noensinne.
Ansatt over 100 nye helsesykepleiere i skolehelsetjenesten. Vi har doblet antall helsesykepleiere, fra 118 til 237.
Vedtatt en egen bemanningsnorm i for skolehelsetjenesten.
Styrket Oslos helsestasjon for gutter.
Styrket Oslos helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS).
Mer inkludering og feministisk politikk
Vedtatt en ny handlingsplan for seksuell og reproduktiv helse.
Gjort Kvinnepotten til en varig ordning, for å styrke kvinnebevegelsen i Oslo.
Vedtatt handlingsplanen Stolt og fri, som er Oslo kommunes handlingsplan for kjønn, kjønnsuttrykk og seksualitetsmangfold.
Gjennomført en kartlegging av rasisme og diskriminering i møte med kommunen som følges opp med målrettede tiltak.
Startet opp en forsøksordning med kvitteringsordning mot etnisk profilering i Oslopolitiet.
Opprettet Rådet for flerkulturelle minoriteter. Rådet er et medvirkningsforum for byrådet og bystyret i saker som angår mennesker i Oslo med flerkulturell minoritetsbakgrunn.
Alle jenter og kvinner under 23 får nå gratis prevensjon på Oslos helsestasjoner.
Bedre eldreomsorg, mer velferd og forebygging
Styrket svangerskap- og barselomsorgen i hele Oslo. Vi har økt antall jordmødre med over 150%.
Startet opp lavterskeltilbudet Oslohjelpa i alle bydeler.Oslohjelpa skal sikre rask og ubyråkratisk hjelp til alle som trenger det, uansett hva de har behov for.
Gjort Oslo til en traumeinformert by. Alle ansatte i Oslos innbyggerrettede tjenester skal ha kunnskap om omfang og konsekvenser av belastende livserfaringer og betydningen disse har for innbyggernes helsemessige og sosiale utvikling i et livsløpsperspektiv.
Styrket det rus- og kriminalitetsforebyggende prosjektet gjennom SALTO-samarbeidet.
Åpnet Dronning Ingrids hage, en hagelandsby for mennesker med demens på Tøyen. Vi bygger også en hageby for mennesker med demens på Furuset.
Rehabiliteringstilbudet i bydelene er styrket med over 60 årsverk.
Satt mål om minst 1 300 brukere med aktivitetstid i hjemmetjenesten.
Testet ut måltidsverter og menyvalg på flere sykehjem. Det er også blitt bevilget penger til hver bydel til å gjennomføre en prøveordning med spisevenn. En spisevenn på sykehjem er en frivillig person som deler et måltid sammen med en beboer som ønsker og kan ha glede av selskap under måltidet.
Vi har etablert Rosa busser, et busstilbud for innbyggere over 67 år for å bidra til at de kan bo hjemme lenger, og reise trygt fra dør-til-dør. Rosa Busser finnes i Nordre Aker, Sagene, Vestre Aker, Ullern, Alna, Bjerke og Østensjø.
Det er innført pårørendeskole for demens.
Sikret tilbud om digital opplæring til alle eldre som ønsker dette lokalt i bydelene.
En ny og kunnskapsbasert ruspolitikk
Åpnet Oslos første røykerom for heroin.
Startet opp et forsøksprosjekt med heroinassistert behandling.
Gir støtte til væresteder og desentraliserte tiltak for rusbrukere i bydelene.
Styrket kompetansen og oppfølgingstilbudet til rusavhengige lokalt i bydelene, slik at flere kan bo i egen bolig og få hjelp der de bor.
Sikret utdeling av brukerutstyr lokalt i hele byen.
Vi er i gang med en kartlegging av behovet for langtidsplasser på sykehjem for mennesker med ruslidelser.
Mer internasjonal solidaritet og forpliktende samarbeid
Sørget for at Oslo tar imotså mange flyktninger staten vil vi skal ta imot.
Bestemt at Oslo kommune ikke skal handle varer og tjenester produsert på okkupert området eller med leverandører som direkte eller indirekte medvirker til å opprettholde ulovlig okkupasjon.
Bestemt at leverandører som bedriver aktiviteter som kan knyttes til alvorlige brudd på grunnleggende menneskerettigheter eller ILOs kjernekonvensjoner, eller som benytter underleverandører som bedriver slike aktiviteter, skal avvises fra oppdrag for Oslo kommune. Og at alvorlige brudd på etterlevelse av slike krav i kontraktsperioden skal medføre heving av kontrakten.
Alt dette hadde ikke vært mulig uten deg.
Vi er stolte over alt det rødgrønne byrådet har fått til så langt, men kampen er på ingen måte over!
Høstens valg blir avgjørende for å få gjennomslag for en politikk for de mange – ikke for de få. Vi trenger din hjelp for å sikre et fortsatt rødgrønt byråd og få sterke SV-stemmer inn i bydelene og bystyret i Oslo.
Uansett hva du kan, og hvor mye du har tid til å være med: Vi trenger din hjelp!