10. Et levende og variert næringsliv
Entreprenørskap og innovasjon er viktig om vi skal nå målene om arbeid til alle og et bærekraftig og grønt arbeidsliv. Derfor har det rødgrønne byrådet gjort det attraktivt å etablere og skape arbeidsplasser og grønne nærin- ger. I 2019 ble Oslo for første gang kåret til landets mest næringsvennlige kommune av Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), og over 35.000 nye jobber var da skapt i privat sektor etter at dagens byråd tok over i 2015. Byen vår har også fått en styrket gründerkultur og -nettverk, og utviklingen av oppstartsbedrifter i Oslo har skutt fart siden 2016.
Nå står næringene i Oslo overfor nye utfordringer. To år med hel eller delvis nedstengning av Oslo gikk hardt utover store deler av handelsnæringen, tjenesteytende næring og kultursektoren. To av tre Oslo-bedrifter rappor- terer om et udekket kompetansebehov. Selv om arbeidsmarkedet i Oslo er friskmeldt etter pandemien har næringslivet behov for politiske tiltak. Oslo SV vil løse næringslivets utfordringer ved å øke rekrutteringen til yrkesfag og gjøre det enklere å bli faglært, kvalifisere de som er arbeidsledige til de jobbene som finnes, bedre formidlingen av gode kommunale ordninger til næringene, og forenkle og redusere saksbehandlingstiden i kommunen.
Oslo SV har et mål om å utvikle et variert og bærekraftig næringsliv der det er rom for gründere og de små og mellomstore bedriftene i hele byen. Det er et mål at osloborgere utenfor de sentrumsnære områdene skal få et like godt og variert tilbud som de som bor sentrumsnært. Utviklingen av næringslivet skal sees i sammenheng med byplanleggingen. Vi ønsker å støtte grønne, innovative næringer som kan bidra til utslippsreduksjoner og løse framtidas utfordringer.
Oslo SV vil:
- Utvikle en regional strategi for næringsutvikling i samarbeid med næringslivet i Oslo, fagforeninger og NAV, med mål om å finne løsninger på de utfordringene næringslivet står overfor i dag, og med mål om å imøtekomme næringslivets behov for arbeidskraft.
- Opprette næringsklynger og møteplasser for næringslivet flere steder i byen med vekt på framvoksende sektorer, grønn teknologi og kultur.
- At Oslo kommune skal være en pådriver for innovative anskaffelser, med mål om å generere innovasjon hos næringslivet og samtidig modernisere stat og kommune.
- Utarbeide insentiver for bedrifter som ønsker å etablere arbeiderstyrte bedrifter, levere miljøvennlige løsninger eller skape nye arbeidsplasser i utsatte byområder, slik at dette blir et konkurransefortrinn.
- Gi små og mellomstore bedrifter muligheten til å delta i anbudskonkurransene ved å splitte opp anbudene slik at det blir mulig å levere tilbud på deler av anskaffelsen, der dette er hensiktsmessig.
- Utarbeide kvalifikasjonskrav i anbudene slik at de ikke unødig utelukker gründere og nystartede bedrifter.
- Utarbeide og stille klimakrav til industri og næringsliv som ønsker å etablere seg i Oslo.
- Favorisere elektrisk varetransport ved å bygge ut og sikre areal til ladestasjoner for næringstransport i Oslo.
- Tilrettelegge for varetransport i de delene av byen som blir bilfrie områder.
- Gjøre tilsynene i kommunen risikobaserte, slik at de bedriftene som har vist seg tilliten verdig, får færre kontroller.
- Gjennomføre forsøk med at sentrumsbutikker kan servere alkohol, for å gi små eller uavhengige butikker et konkurransefortrinn mot større kjeder og skape et variert næringsliv.
- Bevare byliv på bakkeplan. Være restriktive med å tillate omregulering av næringslokaler i førsteetasjer til bolig.
- Søke Staten om å ha en kommunal forsøksordning for gründervisum som gjør det enklere for gründere fra land utenfor EØS å starte, finansiere og drive bedrift i Oslo. Forsøksordningen skal bidra til å nå byutviklingsmålene om et mangfoldig næringsliv i hele byen.
- Satse på arbeidstiltak og utvikling av næringsliv i Groruddalen og Søndre Nordstrand, ved å utvikle et eget næringsprogram, à la Merkur- programmet, som er tilpasset bydelene.
- Bekjempe forskjellsbehandling på utesteder ved å styrke diskrimineringskontroller, senke terskelen for inndragning av skjenkeløyve og kreve at utesteder tydeliggjør eventuelle regler for adgang.
Mer gjenbruk og deling
Norge er på avfallstoppen i Europa. Vi kaster nesten 98 prosent av ressursene våre etter å ha brukt de én gang. Vårt ressursbruk er rett og slett ikke bærekraftig. For å realisere lavutslippssamfunnet må vi skape sirkulære verdikjeder, og næringslivet er en viktig del av løsningen. En mer sirkulær økonomi forutsetter at mer må repareres, gjenbrukes, deles og resirkuleres – og at dette skjer så nært forbrukeren som mulig. Derfor går sirkulær økonomi, delingsøkonomi og lokal verdiskapning hånd-i-hånd. Oslo kommune skal gå foran som et godt eksempel, og tilby tjenester som stimulerer til økt gjenbruk og deling.
Oslo SV vil:
- Ha et krav om ombrukskartlegging i alle prosjekter for å øke graden av ombruk i anleggsbransjen.
- Ha mer gjenbruk, redesign og bruk av resirkulerte materialer ved kommunale innkjøp av møbler og interiør, samt sikre gode reparasjonsløsninger.
- Utvikle samarbeid mellom kommunen og lokalt næringsliv om reparasjonstjenester, samt lokale, sirkulære kretsløp for varer og materialer, slik at alle deler av kommunen kan redusere sitt avfall.
- Opprette materialdatabaser i samarbeid med næringslivet for å oppnå en sirkulær byggeindustri.
- Øke antall parkeringsplasser til bildeling med ytterligere 1.000 plasser, samt stille krav om parkeringsplasser for bildelingstjenester i nye private parkeringsanlegg.
- At kommunen skal gå i dialog med næringsaktører med mål om å samlokalisere reparasjon- og gjenbrukstjenester, slik at man kan få ulike former for miljøvennlige tjenester på samme sted.
- Legge til rette for nabolagssteder hvor det går an å låne utstyr og verktøy, samt få opplæring og veiledning til å reparere klær og gjenstander.