7. Oslo kommune som bevisst innkjøper
Oslo kommune er Norges nest største offentlige innkjøper etter Staten. Kommunen har derfor en viktig rolle i å fremme et seriøst arbeidsliv, og bærekraftige og innovative løsninger for å oppnå dette, både i og utenfor Norge. Oslo kommune skal være sitt ansvar bevisst og bruke denne mak- ten på en solidarisk måte for å gjøre en forskjell. Oslo som innkjøper skal tilstrebe å bruke leverandører som tar et helhetlig bærekraftsansvar – som klima og miljø, sosiale forhold og styringsmessige forhold – og ha åpenhet om eierskap og skattestruktur. Ved å stille krav til bedriftene som leverer tjenester til kommunen, har vi bidratt til å skape et større marked for næ- ringer med gode arbeidsvilkår, høy kvalitet og grønne løsninger. Oslo SV vil fortsette å bruke innkjøpsmakten til kommunen for å ytterligere stimulere til grønne og innovative næringer i byen vår.
Oslo SV vil:
- At Oslo kommune forplikter seg til å bruke standardkontrakter der dette finnes.
- At kommunen ved anbud skal kunne stille krav til fast ansettelse, velge leverandører som har tariffavtale eller lønns- og arbeidsvilkår tilsvarende tariffavtale eller leverandører som er villige til å inngå tariffavtale hvis ansatte krever det.
- Redusere bruken av konsulenter for å sikre at mest mulig kompetanse forblir i kommunen.
- At Oslo kommune skal stille krav til arbeidsvilkår blant sine leverandører, ved å innføre karanteneordning for alvorlige brudd på arbeidsmiljø- og allmenngjøringsloven, samt grove brudd på menneskerettighetene både i og utenfor Norges grenser.
- At Oslo kommune som innkjøper skal være en etisk aktør som legger FNs arbeidsorganisasjon, ILO, sine åtte kjernekonvensjoner for anstendig arbeid til grunn for sin innkjøpspolitikk.
- Sørge for at klima- og miljøhensyn tillegges avgjørende vekt i kommunale innkjøp. Valg av klimavennlige løsninger må belønnes i anbudskonkurranser, for eksempel ved ågi en prissatt konkurransefordel ved lavere klimafotavtrykk. Prosjektene bør gis absolutte utslippskrav for alle utslipp, direkte og indirekte.
- At kommunen skal bruke klimaregnskap og klimabudsjett som styringsverktøy.
- Bruke anerkjente klima- og miljømerker og/eller sertifiseringer til å effektivt og forutsigbart stille miljø- og klimakrav i kommunens innkjøp og byggeprosjekter.
- At Oslo skal sikre et rettferdig grønt skifte også internasjonalt gjennom å stille krav til innsatsfaktorene, slik som sporbare og konfliktfrie mineraler til batterier.
- At leverandører av varer og tjenester til Oslo kommune skal kunne dokumentere at de ikke er produsert på områder som står under militær okkupasjon i strid med folkeretten.
- At Oslo kommune bruker sin investeringsmakt og aktivt eierskap til å styrke arbeidet med klima, miljø og økonomisk rettferdighet og sosial bærekraft.
- At Oslo kommune skal kreve åpenhet om eierstrukturer for alle selskaper de har avtaler med og fondsinvesteringer, i for å motvirke bruk av skatteparadiser. Oslo kommunes oversikt over offentlige innkjøp skal inkludere informasjon om selskapets reelle eiere.
- At Oslo kommune skal stille krav i innkjøpsprosesser om lærlingplasser med godkjent opplæringsprogram, der dette er relevant.