5. Et godt og trygt arbeidsliv

SVs mål er arbeid til alle. God tilknytning til arbeidslivet er med på å redu- sere forskjellene i makt og rikdom. I Oslo-regionen er det særlig viktig å satse på et godt organisert arbeidsliv, ettersom det er utfordringer knyttet til fattigdom, arbeidslivskriminalitet og sårbare unge. Arbeid kan gi verdig- het og mening, og sørger for inkludering og deltakelse i samfunnet. Fast, lønnet arbeid er den viktigste faktoren for å redusere fattigdom og for å forbedre levekår.

Faglige rettigheter er en styrke i arbeidslivet, og fagbevegelsen er en viktig samarbeidspartner for å nå målet om et godt og trygt arbeidsliv. I all sin politikk skal Oslo kommune jobbe for gode og trygge arbeidsvilkår. Dette gjelder både der kommunen møter næringsliv, private og ideelle aktører, men også der kommunen selv er arbeidsgiver.

Kampen mot useriøse aktører og gråsoner i arbeidslivet

Maktbalansen i dagens arbeidsliv er skjev, og mange opplever useriøse arbeidsgivere. Arbeidsgivere i byen vår må respektere den norske modellen.

Bransjer som transport-, bud- og leveringstjenester, renhold og restaurant har svakt organiserte arbeidstakergrupper. Dette utnyttes ved at det tilbys betingelser langt under tariffbestemmelsene og gjennom ulovlig innleie. Innen mange bransjer og yrker blir også stadig flere tvunget til å bli selvstendig næringsdrivende, etter press fra arbeidsgiver. Dette er en utvikling som fører til utrygghet for den enkelte og et uregulert arbeidsmarked. Arbeidsgiveransvaret pulveriseres og arbeidstakerne står igjen med færre rettigheter.

Gjennom Oslomodellen stiller kommunen krav ved anskaffelser av varer, tjenester og bygg og anlegg. Innføringen av Oslomodellen er et viktig virkemiddel i kampen for et seriøst og anstendig arbeidsliv i Oslo. Oslo SV vil fortsette å sikre trygge ansettelser, hindre sosial dumping og styrke arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Ansatte skal være trygge hvis de tar opp kritikkverdige forhold.

Oslo SV vil:

Profittfri velferd og rekommunalisering

Oslo SVs mål er at Oslo kommune skal praktisere profittfri velferd og at tjenestene i hovedsak drives i regi av kommunen. Byrådets rekommunalisering av renovasjon- og gjenvinningsetaten har vært en stor suksess. Dagens byråd har gjennomført tilbakeføring av de kommeriselle sykehjemmene til kommunal eller ideell drift. Oslo SV vil rekommunalisere flere tjenester for å sikre et godt, universelt tjenestetilbud og gode lønns- og arbeidsvilkår. Når det blir mulig skal tjenestene rekommunaliseres fortløpende.

Rekommunalisering av bussdrift med tilhørende serviceverksted kan være er et viktig neste steg i Oslos arbeid for å ta tilbake tjenester i egen regi.

Kollektivtjenestene i Oslo er et samarbeid med Viken/Akershus, som er svært viktig for et godt transporttilbud på tvers av fylkesgrensene. Det må derfor utredes hvordan kollektivtransporten kan drives i egen regi uten at det svekker tilbudet i byen og mellom Oslo og omegn. Målet må være at kollektivtjenestene organiseres slik at pengene som brukes på kollektivtrafikk kommer de reisende best mulig til gode.

Kommunen vil kunne få stordriftsfordeler og større styring over helheten i kollektivtransporten i Oslo ved å samle driften. Arbeids- og lønnsvilkårene til de ansatte kan bli styrket, og det vil kunne føre til flere lærlingeplasser.

Oslo SV vil:

Oslo kommune – en god arbeidsgiver

Oslo kommune skal arbeide for gode arbeidsvilkår og reell medbestemmelse i hele kommunen. Arbeidet med tillitsreform skal fortsette, slik at de ansatte i kommunen blir sett på som en ressurs og det utøves tillit til de ansatte. God ledelse er en av de viktigste faktorene for både ansatte og utvikling av gode tjenester.

Oslo kommune skal jobbe aktivt for å være en inkluderende arbeidsplass. Hele, faste stillinger er hovedregelen, heltid bidrar til økt stabilitet som gir økt faglighet, kontinuitet, forutsigbarhet og sikrer trygghet og kvalitet for både innbyggere og ansatte. Grunnbemanningen i helse- og oppvekstsektoren skal styrkes ytterligere, og arbeidet med å øke andelen i fulltidsstillinger fortsetter. Det er påstartet et prosjekt med arbeidstidsreduksjon i kommunen, og Oslo SV vil følge dette opp med å arbeide for varig arbeidstidsreduksjon med full lønnskompensasjon for hele kommunen på sikt. Lønnsforskjellene mellom kjønn og mellom lavt- og høytlønte skal utjevnes. Prinsippet om lik lønn for likt og likeverdig arbeid skal gjelde i Oslo kommune og lønnsforskjellene mellom bydelene skal utjevnes.

Når Oslo kommune ansetter skal det prioriteres å satse på grupper som ellers har utfordringer med å komme inn i arbeidsmarkedet. Arbeidsplassene og IKT- systemene skal være universelt utformet, og det er nulltoleranse for diskriminering og trakassering.

Oslo SV vil: