9. Et godt sted å bo
Oslo er en by i vekst. Oslo SV vil sørge for at den økende befolknings- veksten ikke fører med seg et økende økonomisk skille mellom øst og vest, et urettferdig boligmarked eller økt biltrafikk.
Oslo SV har som mål at Oslos bolig- og byutviklingspolitikk skal gjøre Oslo til et rettferdig, miljøvennlig og trivelig sted å bo. Den skal bidra til godt bomiljø, bedre byliv, og nærhet til rekreasjonsområder og arbeidsplasser. Hverdagen skal bli enklere for folk, og transportbehovet mindre, ved å spre næringsliv og arbeidsplasser utover hele byen. Nærmiljøfunksjoner som skoler, barnehager, lokalt kultur- og idrettstilbud, handel og tjenester skal være nært der folk bor, og det skal være god tilgang til grønne lunger, park- drag, torg og møteplasser. Det skal være enkelt for folk å velge gange, syk- kel eller ta kollektivtransport i byen vår. Bylivet skal være kortreist og nært.
Nok boliger til alle
Boligmarkedet i Oslo bidrar til ulikhet. I dag er det mange som ønsker å kjøpe bolig som står ufrivillig utenfor boligmarkedet. Dette fører til at de som har størst lommebok får muligheten til å kjøpe et sted å bo. Samtidig er leiemarkedet ute av kontroll, og å leie er ofte vel så dyrt eller dyrere enn å eie. Oslo SV ønsker at flere skal få muligheten til å kjøpe egen bolig, samtidig som vi sikrer et bedre regulert leiemarked. Leietakernes rettigheter skal styrkes, slik at man får tilgang på en trygg og god bolig, uavhengig av om man eier eller leier. Boligsektoren skal være forutsigbar og ansvarlig og ha tydelige roller.
For å sikre nok boliger til alle må vi tilrettelegge og regulere markedet slik at vi bygger de boligene folk trenger, raskt nok. Vi må sikre fortgang i reguleringsprosesser slik at vi kan bygge flere boliger og bidra til å dempe prispresset på et allerede kostbart marked. Vi må sikre at det bygges ulike boliger i hele byen, både store, små og alternative boformer, slik at det er rom for alle i byen vår. Oslo SV mener boligkrisen også er et fordelingsproblem, og må derfor løses med flere sosiale virkemidler, heller enn økt utbygging alene.
Dagens byråd har startet arbeidet med å endre boligmarkedet ved å etablere selskapet Oslobolig, som skal kjøpe boliger og selge videre til folk gjennom ulike boligmodeller. Gjennom selskapet vil det bygges flere boliger i Oslo, samtidig som at disse vil være demokratisk styrt av folket, og ikke dominert av private utbyggingsinteresser og bolighaier. I årene fremover vil Oslobolig realisere hundrevis av boliger – og gi vanlige folk i Oslo et sted å bo, og en mulighet til å komme inn på boligmarkedet.
Oslo SV vil:
- At byrådet skal opprette en egen boligbyråd.
- Tilby enda flere boliger gjennom Oslobolig.
- Utrede omfanget av boliger i Oslo som stårtomme store deler av tiden, og vurdere å innføre boplikt, obligatorisk registrering av utleieleiligheter eller andre egnede tiltak.
- Gå i dialog med private aktører for å sørge for at tomme boliger blir gjort tilgjengelige for bruk.
- Etablere en offentlig tilsynsordning for leietakere, slik at færre blir utnyttet på leiemarkedet.
- Legge til rette for flere ikke-kommersielle utleieleiligheter med langtidskontrakter, som sikrer bostabilitet for de som ønsker eller har behov for å leie leilighet.
- Stimulere til bygging av flere alternative boformer i hele Oslo, med mål om at flere kommer seg inn på boligmarkedet og at styrkede bofellesskap etableres.
- Fortsette å øke antallet kommunale utleieboliger og spre disse over hele byen.
- Jobbe for at plan- og bygningsloven endres så kommunen kan kreve at en gitt andel av boligene i nybygg settes av til boligsosiale prosjekter.
- Etablere flere tilpassede samlokaliserte boliger med service for eldre og personer med demens, samt at det tas initiativ til andre og nye boformer for eldre. Oslo SV vil bl.a. vurdere reetablering av aldershjem i Oslo
- Utrede muligheten for å feste bort, leie bort eller selge tomter rimeligere til studentboliger.
- Utrede mulighetene for å utvide bruken av denkommunale forkjøpsretten på leiegårder.
- Legge eksisterende boligmasse bedre til rette for eldre. Starte oppgradering av fleretasjes boliger som har behov for heis.
- At kommunen skal ha som mål å kjøpe og bygge ca. 10 prosent av alle nye boliger hvert eneste år.
- At nye leiligheter som hovedregel skal reguleres som borettslag, og redusere innslaget av selveie som eierform i leiligheter.
- At kommunen skal være positiv til bygging av leiligheter på loft.
En sosial boligpolitikk
Det er en menneskerett å ha et skikkelig sted å bo. Oslo SV ønsker en boligpolitikk som gjør denne retten reell. I Oslo gjenspeiles de store sosiale forskjellene på tvers av byen i befolkningens sammensetning og i boligprisene. I dag omsettes boliger i et fritt marked, hvor de høye boligprisene bidrar bidrar til segregering og mindre mangfoldige lokalsamfunn. Mens lønningene de siste ti årene har økt med 34 prosent har boligprisene i Oslo steget med 94 prosent. Oslo SV jobber for en sosial boligpolitikk der kommunen, i samarbeid med Staten, sikrer at også de som har vanlige og lave inntekter har råd til å kjøpe eller leie boliger til levelige priser.
Oslo SV vil:
- At barnefamilier, eldre og uføre i kommunale boliger skal tilbys lengre husleiekontrakter for å gi trygghet og stabilitet.
- Gi flere av de som bor i kommunale boliger muligheten til å kjøpe boligen selv, særlig i de områdene hvor det er høy konsentrasjon av kommunale boliger.
- Trappe opp Oslobostøtta som gir alle leietakere i kommunale boliger med gjengs leie fratrekk i husleien.
- Ta igjen vedlikeholdsetterslepet i kommunale boliger.
- At hyttene på Brannfjell skal kunne fungere som feriested for beboere i kommunale leiligheter.
- Holde kontroll på korttidsleiemarkedet – som AirBnB – slik at tomme leiligheter blir brukt til langtidsutleie.
- At forsøksordningen med leie til eie i kommunale boliger som SV har fått gjennomslag for gjøres permanent og styrkes slik at kommunen kan anskaffe flere boliger.
- At kommunen i samarbeid med Husbanken skal sørge for at flere kan få startlån og tilskudd til etablering, også om det fører til at garantirisikoen for kommunen øker.
En levende by
I vår by skal det være attraktivt å bo – uansett hvor i byen du ønsker å bosette deg. Da må vi skape byrom og bomiljøer med nærhet til arbeidsplasser, skoler og barnehager, lokale kultur- og idrettstilbud, parker, lekeplasser, kafeer og sosialt byliv. Når byen fortettes er det særlig viktig å sikre barn og unge gode uteområder og lekeplasser. Oslo SV er forkjempere for grønne lunger i byen vår, der alle kan oppleve og ta i bruk bynære natur- og kystopplevelser.
Vi må tilrettelegge for at et godt byliv kan skje i alle deler av Oslo. I morgendagens Oslo skal man kunne møte venner i kafeen i underetasjen, dra på stevnemøte på restauranten rundt hjørnet, leke med barna på lekeplassen og slappe av i den lokale parken, uten å måtte ta bilen fatt. Bylivet og gleden av å bo i Oslo skal være like tilgjengelig om du bor i indre eller ytre by.
Oslo kommune sitt oppkjøp og utvikling av Veterinærhøgskolen på Adamstuen viser at det er mulig å ta i bruk store områder på en måte som kommer byens befolkning til gode, gjennom å revitalisere og utvikle urbane områder med et variert næringsliv, kulturtilbud og åpne grøntarealer. Oslo SV vil kjempe for at lignende områder skal utvikles på en måte som er tilgjengelig for alle byens innbyggere, slik som Victoria Terrasse og NRK Marienlyst. Oslo SV har som mål å kartlegge alle ubrukte og forlatte bygg som kommunen eier eller kan ta i bruk i byutviklingen, og bestemme hvordan disse ubenyttede arealene kan komme Oslos befolkning til gode, enten som kultur og idrettsarenaer eller som fleksible offentlig tilgjengelige bruksrom.
Oslo SV vil:
- Etablere krav og retningslinjer til byutviklingen, slik at når det planlegges nye større boligområder, så sikres det også areal til fritidstilbud, kultur, idrettsanlegg, byrom, grøntarealer, kollektivtransport og annen infrastruktur.
- Sikre at de ytre bydelene utvikles på en måte som skaper naturlige og nære møteplasser der folk ønsker å bo, og på en måte som gjør em til attraktive steder for etablering av bedrifter og arbeidsplasser som kan skape et variert og lokalt by- og næringsliv.
- Vurdere om ubrukte og forlatte bygg og tomter som kommunen eier kan nyttes til prioriterte boligsatsninger eller kultur-, idretts- og friområdeformål, som rimelige lokaler eller verksteder til kunstnere eller frivillig aktivitet.
- Ivareta og utvikle byens særpreg og arkitektoniske uttrykk. Byutviklingen skal ikke gå ut over byens identitetsfølelse og særpreg, men heller bidra til å bevare helhetlige bygningsmiljøer og unike byrom.
- Starte arbeidet med et program for å rive Nylandsbrua Nord og utvikle Vaterlandsområdet, med mål om å åpne Akerselva og etablere et trivelig byrom.
- Jobbe for at Hammersborgtunnelen stenges for biltrafikk for å stimulere kultur og næringsliv i sentrum.
- Fortsette arbeidet for at den gamle Vetrinærhøgskoletomten skal få et allsidig og offentlig tilgjengelig tilbud som kommer hele byen til gode.
- At nye utbyggingsområder i fjordbyen, som Filipstad og Grønlikaia, skal inkludere boligsosiale løsninger, ikke-kommersielle møteplasser og oppvekstarenaer.
- At et effektivt kollektivtilbud skal være på plass før utbyggingen av Gjersrud-Stensrud ferdigstilles.
- Sikre og legge til rette for gode boligsosiale løsninger og styrking av den sosiale infrastrukturen knyttet til idrett og breddekultur i Hovinbyen.
- Lage en plan for inkluderende og feministisk byutvikling der man tar hensyn til ulike gruppers bruksmønster og behov i byen vår, med mål om at Oslo ikke skal oppleves som mindre tilgjengelig eller relevant for mangfoldet i Oslo.
- Sikre at utviklingen av områdene langs Fornebubanen utbygges på en måte som kommer hele byen til gode. Det må bygges ut rekreasjonsområder, flere boliger og lokale møteplasser langs traseen. Bestumkilen fra Vækerø til Skøyen må åpnes opp for byens befolkning gjennom badeplasser, grøntareal og bedre skjerming mot E18.
- Kartlegge hvilke områder i kommunen – primært rundt torg, knutepunkter og steder med sentrumskarakter – hvor det er attraktivt å utvide skjenketidene som muliggjør å ha uteliv i flere deler av byen.
- Etablere flere lekeplasser av høy kvalitet slik at alle barn i Oslo bor i nær en lekeplass.
- Ha flere sittebenker og overbygde skur i byen og på bussholdeplasser.
- Sørge for flere gratis offentlige toaletter.
- At såkalt fiendtlig design ikke skal nyttes i kommunale byrom.
- At en større del av byrommet skal kunne brukes som uformelle ikke-kommersielle møteplasser gjennom benker, bordtennisbord og sitteplasser.
- Redusere reklame i byen og særlig rundt barnehager, skoler og lokale møteplasser.
- At betong- og asfaltflater som tidligere har blitt brukt til parkering og veier må omgjøres til for eksempel parker, gode grønne byrom, torg, lekeplasser eller sykkelveier.
- Etablere nye, store og naturlige parker i tilknytning til alle bymessige satsingsområder.
- Legge til rette for urbant landbruk over hele byen. Det må arbeides for å bevare og videreutvikle eksisterende arealer og nye arealer for urbant landbruk.
- Styrke kulturminnevernet og at byutviklingen skal skje i samarbeid med med by- og riksantikvaren.
- Ha en samlet løsning av utenlandsfergene på Vippetangen.
- Gjøre strandsonen åpen for allmennheten ved å kjøpe opp strandeiendommer og etablere nye, offentlige badestrender og badeanlegg.