11. En kreativ og aktiv by
Oslo skal være en by der alle skal få muligheten til å uttrykke seg kreativt, oppleve idrettsglede og være i kontakt med naturen. Oslo SV ønsker et bredt kulturliv der alle skal få muligheten til å skape og ha tilgang til kultur av høy kvalitet, være fysisk aktive gjennom tilgjengelige og tilrettelagte idrettstilbud, samt ha gode og varierte muligheter til å oppleve natur. Det er et viktig prinsipp at alle – uavhengig av bakgrunn, økonomi og funksjons- nivå – skal få denne muligheten. Vi mener at en aktiv og offentlig politikk er nødvendig for å nå disse målene.
Et rikt og bredt kulturliv
Oslo er i ferd med å bli en internasjonal kulturby. God kulturpolitikk bidrar til økt demokratibygging, fremmer ytringsfrihet, integrering og utjevning. Det er også en viktig bidragsyter i byutviklingen og for det lokale næringslivet. Et styrket kulturliv inviterer til refleksjon, mestring og samhold. Derfor vil Oslo SV sikre at kunst- og kulturarbeiderne får forutsigbare økonomiske betingelser i en by der veldig mange ikke bare lever for kunst og kultur, men også av den.
Byrådet har fått til mye innen kulturfeltet. Det er gjennomført prøveprosjekt med gratis kulturskole og pilotprosjekt med kulturskole i AKS, finansiert 5.000 nye kulturskoleplasser, åpnet et eget barne- og ungdomsbibliotek på Tøyen og innført meråpent bibliotek ved alle lokalbibliotek. Våre tiltak har ført til at antall bibliotekbesøk har økt med 30 prosent siden byrådet kom til makten i 2015. De neste fire årene vil vi gå enda lenger for å styrke og tilgjengeliggjøre kulturlivet i Oslo. Oslo SV vil fortsette arbeidet med å styrke bibliotekene, kulturskolen og fritidsklubbene i alle bydelene, spesielt med tanke på lokale og rimelige tilbud
for barn og unge. Bibliotekene har utviklet seg til å bli lokale kulturhus med arrangementer, debatter og konserter. Museene gjør byen attraktiv for tilreisende, og er en viktig del av mangfoldet av opplevelser og felles hukommelse for byens innbyggere. Oslo SV vil at byen skal ha et rikt utvalg av store og små museer, og vil være med å sikre at de er tilgjengelige for alle og speiler mangfoldet i byen.
Kunst- og kulturopplevelser er ikke tilgjengelige for alle. Personlig økonomi avgjør om den enkelte kan ta i bruk det brede tilbudet som Oslo byr på. Kunst- og kulturopplevelser er ofte det første som velges bort når økonomien blir stram. Derfor er rimelige og frie tilbud så viktige for at alle skal kunne delta – både som deltagere og tilskuere. Oslo SV vil fortsatt styrke og tilgjengeliggjøre kulturlivet gjennom en radikal inkludering der alle skal ha en faktisk mulighet for deltagelse, arbeide for mangfoldig representasjon og føre en målbevisst politikk for grønn omstilling av kultursektoren. Ved å inkludere flere i kulturlivet, for eksempel gjennom kulturskole, kor og korps, vil vi kunne bidra til økt livskvalitet, mindre ensomhet og bedre psykisk helse.
Oslo SV vil:
- Videreutvikle tilbudet og fortsette opptrappingen av kapasiteten i Kulturskolen, samt styrke samarbeidet mellom Kulturskole og AKS. Prioritere de nye plassene til bydeler der deltakelsen i kulturskolen er lav.
- Fortsette å øke kommunens driftstilskudd til Kunst- og kulturaktører.
- Fortsette arbeidet med å etablere kulturhus i de bydelene som ikke har det i dag.
- At Mortensrud kulturstasjon blir en modell for alle bydeler som en kulturskole for alle, og et kulturelt og kunstpedagogisk kompetansesenter.
- Bevare og videreutvikle Deichman-filialene. I levekårsutsatte områder skal det vurderes ytterligere filialer, blant annet i form av spesialiserte tilbud som for eksempel barne- og ungdomsbibliotek etter modell fra Biblo Tøyen.
- Ha gratis inngang for barn og unge ved byens egne museer.
- Opprette et eget tilskudd for kulturlivet i Oslo, med flerårige bevilgninger, til inkluderende kulturaktivitet for barn og unge. Tilskuddet skal stille krav til tilbudet om en lav makspris og oppsøkende virksomhet i levekårsutsatte områder.
- Sørge for styrket økonomi for kunstnere og kulturarbeidere blant annet ved forutsigbare rammevilkår, styrkede stipendordninger og ved å støtte opp under ordningen med regionale kulturfond.
- At kommunen skal ha en handlingsplan for å styrke korps, kor og orkester i byen.
- Utarbeide en kulturbehovsplan som skal undersøke lokalitetsbehovet til kulturlivet i Oslo, samt vurdere opprustning og nybygging av lokaler.
- Ta initiativ til lokale demenskor.
- Skaffe og tilby rimelige lokaler med langsiktige leiekontrakter for profesjonelle kunstnere og frivillig kulturaktivitet som korps, orkester, kor og band. Sørge for at skolene og andre kommunale lokaler er åpne som gratis, lokale kultur-, aktivitets- og frivillighetsarenaer på kveldstid og i helgene.
- Implementere Oslonøkkelen på skoler slik at det blir enkelt å benytte skolene som lokale kulturhus for bydelens innbyggere etter skoletid.
- Videreføre Oslo filmfond og ha flere alternative visningssteder og filmverksteder i Oslo.
- At nye skoler skal bygges med egnede lokaler til kultur etter internasjonale standarder.
- Utvide og styrke kulturtilbudet for eldre på dagtid i samarbeid med eldresentrene og i institusjoner som omsorgsboliger, helsehus og sykehjem.
- At Oslo kommune i samarbeid med Staten skal jobbe for å skaffe Oslo-Filharmonien et egnet lokale.
- Erklære Oslo som Trygg havn for forfulgte og truede kunstnere.
- Søke Staten om å ha en kommunal forsøksordning for et kunstnervisum, etter inspirasjon fra Berlin Artist Visa.
- At det gamle Munchmuseet skal benyttes til kultur- og fritidstilbud for barn, unge og eldre, og involvere lokale lag og foreninger.
- Benytte Huken til frilufts-, idretts- og fritidsaktiviteter, som cricketbane, og vurdere om området også skal brukes som konsertarena. I vurderingen skal det tas hensyn til støyforurensing og omkringliggende natur.
- Gjøre Popsenteret til et ungdomskulturhus.
- Les mer om kultur og idrett i skolen under En innholdsrik aktivitetsskole.
- Les om fritidstilbud under Gode møteplasser.
Idrettsglede
Fysisk aktivitet er et viktig bidrag til god folkehelse, livskvalitet og opplevelse av fellesskap og inkludering. Oslo kommune bidrar til at tusenvis av innbyggere i alle aldre får delta på meningsfulle fritidsaktiviteter, ved å styrke den organiserte lokalidretten og frivillige organisasjoner.
Med SV som kulturbyråd har flere fått idrettsglede. Byrådet har bygget 14 nye flerbrukshaller, 18 nye kunstgressbaner, seks nye friidrettsanlegg, to nye ishaller, fire klubbhus, ett nytt skianlegg, og ett nytt arenabygg. Ved å rehabilitere og utvide åpningstidene på badeanleggene, senke billettprisene for barn, doble antall svømmetimer i Oslo-skolen, samt legge til rette for flytende badeanlegg og badestuer langs havnepromenadene, har enda flere fått styrket svømmeglede og -ferdigheter i Oslo. Under dette byrådet har også Oslo kommune etablert lokale utstyrssentraler av idrettsutstyr i alle bydelene, slik at det blir enklere for alle å prøve flere og mer varierte aktiviteter – uten å øke forbruket.
Den viktigste satsingen for en mer inkluderende idrett er Nabolagsklubber. En nabolagsklubb forplikter seg til å ta et større samfunnsansvar for nærmiljøet og være en inkluderende klubb. Kostnadene må holdes lave, kjøpepress skal motarbeides og turer finansieres med fellesaktiviteter som dugnad, lodd eller sponsor, ikke ved foreldrebetaling. Nabolagsklubbene jobber aktivt for en kultur med rom for alle, mot negative holdninger som rasisme, homofobi og kjønnsdiskriminering.
Med SV ved roret har Oslo kommune fått et bedre idrettstilbud, men det er fortsatt mer som kan gjøres. For Oslo SV er det et viktig prinsipp at idretten er med på å utjevne sosiale forskjeller. Vi vil løfte grupper som i dag er underrepresentert i idretten, forebygge diskriminering og rasisme, senke prisene og prioritere breddeidretten – slik at alle kan være med på leken. Vi ønsker å fortsette arbeidet med å etablere flere idretts- og badeanlegg, og senke prisene i idretten. Det er viktig at idrettslag, særlig i områder med høy andel barn i lavinntektsfamilier, sikres tilskudd til drift.
Oslo SV vil:
- Sørge for at alle har råd til å delta i idretten. Vi vil bygge videre på Nabolagsklubber, og vurdere andre initiativ for å gi flere et gratis tilbud.
- Trappe opp driftstilskudd til idrettslag, særlig i levekårsutsatte områder, i samarbeid med Staten.
- Holde oppe byggetakten for idrettsanlegg, og prioritere områder med lav dekning og lav deltagelse.
- Idrettenes arealbehov må inkluderes i plan- og utbyggingsprosesser, slik at idrettslagene får areal i takt med befolkningsvekst og etterslep, som for eksempel i Hovinbyen.
- Fortsette å bygge og rehabilitere offentlige bad i hele Oslo.
- Fortsette å jobbe for lavere kostnader og økt satsing på breddeidrett på alle arenaer.
- Støtte og videreutvikle tilbudet på utstyrssentraler i Oslo.
- Øke tilskudd til idrettsklubber med tilrettelagte tilbud for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
- Utrede og kartlegge omfanget av spiseforstyrrelser, rasisme, homofobi og seksuell trakassering i idretten, sånn at mest mulig treffsikre tiltak mot det kan iverksettes.
- At Stovnerbadet skal ferdigstilles.
- Les mer om kultur og idrett i skolen under En innholdsrik aktivitetsskole.
- Les mer om svømmeferdigheter under En inkluderende fellesskole.
- Les om fritidstilbud under Gode møteplasser.
Et aktivt friluftsliv
Plasseringen mellom Marka og fjorden gjør Oslo til en unik hovedstad med rik
tilgang til friluftsliv og naturopplevelser for hele befolkningen. Oslo SV mener det
er avgjørende å ta vare på den rike naturen vår – som er selve friluftslivets grunnlag. Oslo SV vil prioritere opplæring i friluftsliv for barn og unge, samt underrepresenterte grupper. Økt deltakelse i friluftsliv er viktig for fysisk, sosial og mental folkehelse. Friluftslivsaktiviteter må utføres og legges til rette for slik at naturområdene og deres mangfold ikke trues.
Osloborgere skal nyte godt av de flotte naturomgivelsene vi har i kommunen vår. Derfor vil Oslo SV i kommende periode etablere et sammenhengende turveinett i Oslo, grøntkorridorer og flere grøntområder i hele byen, og ta strandområdene tilbake til folket. Særlig badeområdene har blitt svært populære – og SV ønsker å styrke denne utviklingen – ved at det etableres flere friområder for rekreasjon, parkliv, lek og bading.
Oslo SV vil:
- Ha et tettere samarbeid mellom kommunen, bydelene og friluftsorganisasjonene
rundt bruken, utviklingen og driften av bynære friluftsanlegg, tilrettelegging for friluftsaktiviteter på fjorden, og gjøre øyene tilgjengelige for allmennheten. - At Oslo skal få et sammenhengende turveinett med grøntkorridorer, samt vedlikeholde nettverket av stier og løyper i byen og Marka.
- At Oslos hovedvassdrag skal utvikles med grøntområder, badeplasser og turveier.
- Sørge for bedre og mer tilgjengelige friluftslivstilbud i Oslo.
- Sikre god tilrettelegging i Oslo kommunes friluftsområder, slik at Marka blir tilgjengelig for ulike grupper.
- At Sukkerbiten blir et friområde for allmennheten.
- Forberede frigivelse av Alnsjøen, Breidsjøen, Svartkulp og Langlivann til bading og friluftsliv.
- Legge til rette for langsiktig tilstedeværelse av et mangfold av frivillige aktører langs fjorden og byens vann, herunder aktiviteter knyttet til fjorden, badstu og helårsbading.
- Etablere naturbaser for barnehager og skoler i Marka og i nærområdene.
- Etablere flere anlegg for kajakk, kano og roing.
- Les mer om fjordbyen og strandlinja under Levende fjord.
- Les mer om vern av friluftslivsområder under Ta vare på naturen.
En deltakende frivillighet
Frivillighet er en veldig viktig del av samfunnet vårt, og har gode ringvirkninger, både for enkeltmennesket og samfunnet som helhet. Ved å stimulere til en aktiv og mangfoldig frivillighet, vil man skape tillit mellom folk i lokalsamfunnet, hindre utenforskap, bedre folkehelsen og bidra til aktive innbyggere som deltar i utviklingen av sitt eget lokalmiljø. For å styrke frivilligheten har Byrådet økt midlene til frivillige organisasjoner, blant annet frisklivssentralene, samt lansert Bylivstilskuddet, som har bidratt til nye og kreative aktiviteter for Oslos innbyggere. Det er et mål i seg selv at frivilligheten skal være fri og selvstendig, slik at den kan utfordre og utvikle det etablerte, og skape nytt der det er uløste behov.
Derfor vil Oslo SV fortsette å styrke samarbeidet mellom kommunen og frivilligheten, og sørge for at de har gode og forutsigbare økonomiske vilkår.
Oslo SV vil:
- Øke driftsstøtten til frivillige organisasjoner og barne- og ungdomsorganisasjoner.
- Legge til rette for at søknads- og rapporteringsprosesser på kommunale støtteordninger er utformet slik at de blir mer tilgjengelige for mindre aktører.
- At kommunen skal sikre mer støtte til organisasjoner som bidrar med nødvendig veiledning og informasjonsarbeid overfor befolkningen.
- Invitere frivilligheten til samarbeid for å nå felles mål, blant annet for å styrke folkehelsen, skape gode oppvekstvilkår og motvirke utenforskap.
- Støtte opp under frivillighet som legger til rette for møteplasser for eldre.
- Lage en plan for å sikre at organisasjoner, lag og foreninger får tilgang på egnede og universelt utformede lokaler og anlegg.
- Inkludere frivillige organisasjoners behov i utformingen av arealplaner og andre kommunale planer.
- Styrke de kommunale frivilligsentralene som jobber med integrering og inkludering, spesielt sentraler i innvandrertette nærmiljø.
- Les mer om kultur og idrett i skolen under En innholdsrik aktivitetsskole.
- Les mer om svømmeferdigheter under En inkluderende fellesskole.
- Les om fritidstilbud under Gode møteplasser.