2. Et grønnere Oslo
Klimaendringene skjer nå. Oslo skal ta sitt ansvar for å begrense dem, og innen 2030 skal Oslos direkte utslipp av klimagasser være kuttet til null og lufta skal være ren. Samtidig må vi tilpasse oss de endringene som kommer. Naturen spiller en nøkkelrolle i dette arbeidet. Et stort artsmangfold gjør naturen mer robust i møte med endringer. Derfor må naturen vår be- skyttes mot nedbygging, forurensning, forsøpling og andre menneskelige inngrep.
Nullutslippsbyen
For å nå målene i Parisavtalen må verdens utslipp av klimagasser reduseres til null. SV vil at Oslo skal ligge i forkant av denne utviklingen og redusere sine klimagassutslipp til null innen 2030, og at det deretter skal fjernes mer CO2 fra atmosfæren enn det som slippes ut. Oslo SV og byrådet har innført mange klimatiltak for å nå målene våre. Vi har blant annet elektrifisert gravemaskinene ved arbeid for kommunen, fått på plass utslippsfri kollektivtransport i løpet av 2023, fått gjennomslag for karbonfangst og -lagring på Klemetsrud og kuttet kommunale utslipp med 26 prosent. Nå vil SV ta det neste steget for et utslippsfritt Oslo.
Den største delen av utslippene innen Oslo kommunes grenser kommer fra veitrafikk, avfallsforbrenning og bygg- og anleggsaktivitet. Oslo SV vil styrke og videreutvikle det gode arbeidet som er i gang med å kutte disse utslippene ved hjelp av tiltak som kutter utslipp samtidig som det skaper en triveligere by å bo i.
Oslo SV vil:
- At Oslo skal redusere klimagassutslippene til netto null innen 2030. Etter 2030 skal det innen Oslo kommunes grenser fjernes mer CO2 fra atmosfæren enn det som slippes ut.
- Utarbeide en handlingsplan for hvordan målet om negative utslipp skal gjennomføres.
- Videreføre og videreutvikle klimabudsjettet som styringsverktøy for å nå klimamålene. Kommunen skal ha et effektivt styringsverktøy for å nå målene i Klimastrategi for Oslo mot 2030 for direkte utslipp, indirekte utslipp, klimatilpasning, skog og arealbruk og energi.
- Utrede og iverksette tiltak for hvordan de forbruksbaserte utslippene til Oslos innbyggere skal halveres innen 2030.
- At all personbiltrafikk på Oslos veier skal være fossilfri innen 2028.
- At alle varebiler i Oslo og all tungtransport er utslippsfrie innen 2030.
- Redusere utslippene fra bygg- og anleggsvirksomhet ved bruk av fossilfrie anleggsmaskiner og krav til bygningsmaterialer, inkludert økt gjenbruk.
- At det skal være tilgjengelig landstrøm og ladeinfrastruktur til småbåter og prioriterte kaiplasser for elbåter, samt tilstrekkelig regelverk til at all havnevirksomhet og ferdsel på fjorden blir nær utslippsfrie innen 2030.
- Gjennomføre karbonfangstanlegget på Klemetsrud.
- At det blir karbonfangst når avfallsforbrenningsanlegget på Haraldrud skal fornyes.
- Arbeide for etterlevelse av kommunens mål om å halvere matsvinn innen 2030.
- Videreføre kommunens ambisjoner om kutt i kjøttforbruket i kommunale virksomheter, ved å tilby gode og rimelige plantebaserte alternativer.
- At Oslo skal være fritt for cruiseskip fra 2025.
Ta vare på ressursene
All ressursbruk gir belastning på både natur og klima. Avfall – som er ressurser som er tatt ut av bruk – skader også naturen dersom den havner på avveie. Derfor er
det avgjørende å bevege seg mot en mer sirkulær økonomi, med mer gjenbruk og bruk av resirkulert materiale. Avfallet som hver dag samles inn fra Oslo kommunes husholdninger, næringsliv og kommunal virksomhet representerer verdifulle ressurser, men må behandles klokt for å kunne utnyttes. Derfor mener Oslo SV at vi må ta i bruk en rekke tiltak for å øke sorteringsgraden og materialgjenvinningen fra avfall i kommunen. Det er også viktig at denne aktiviteten skjer lokalt for å unngå unødvendig transport.
Oslo SV vil:
- Sørge for nytt ettersorteringsanlegg for avfall på Haraldrud og iverksette andre nødvendige tiltak for at Oslo kommune skal kunne nå målet om en materialgjenvinningsgrad på 65 prosent innen 2030.
- Utvikle gjenbruksstasjonene til å styrke gjenbruk og materialressurser, bl.a. ved mer digitalisering, sporing og synliggjøring.
- Sikre at boligområder har god nok infrastruktur for avfallshåndtering ved at avfallsløsninger vurderes på et tidlig stadium i utbyggingsprosesser.
- Etablere infrastruktur for kildesortering på offentlige områder som gater, parker og friluftsområder.
Energi – bruke mindre og produsere mer
Selv om vi i Norge har god tilgang på ren og fornybar vannkraft, gir all energiproduksjon belastning på naturen. Ren norsk energi kan bidra til å erstatte klimafiendtlig fossil energiproduksjon i Europa. Lavere energiforbruk og mer lokal energiproduksjon gjør oss bedre rustet mot høye strømpriser. SV mener at alle Oslos innbyggere skal ha tilgang på tilstrekkelig energi til å leve gode liv, uavhengig av deres sosioøkonomiske status.
Klimakrisa og Europas energisituasjon krever en kraftfull satsing på fornybar energi. Oslo SV vil at kommunen, sammen med innbyggerne, skal gjøre byen vår til et storstilt solkraftverk. Slik hjelper vi også på lommeboka til Oslo-folk som sliter med strømregningene. Innen 2030 vil vi at 40.000 bygg i Oslo skal ha solceller på taket.
Oslo SV vil:
- Bruke eierskapet i Hafslund til å bidra til en storstilt utbygging av solenergi, særlig på tak i borettslag, sameier og næringsbygg.
- Tilby gratis rådgivning om solenergi til alle boligeiere og styrke kommunens økonomiske støtte til solenergi.
- Stille krav om at alle offentlige bygg og private yrkesbygg over 250 m2 grunnflate skal ha solenergi innen 2027
- Sørge for at kommunen bistår sameier og borettslag i å kartlegge mulighetene for energieffektivisering og hjelpe til med søknadsprosesser og nødvendig tilrettelegging.
- Sørge for gode insentiver og tilskuddsordninger for lokal energiproduksjon og energieffektivisering for eksisterende bygningsmasse, som også er rettet mot mindre prosjekter uten bruk av innleide håndtverkere.
- Sørge for at energi- og effektbehov, som varme, kjøling, elektrisitet, energilagring og -gjenvinning, blir et premiss for planleggingen av nye områder i byutvikling.
- Stimulere til innovative energiløsninger lokalt, som for eksempel smart energistyring og energiutveksling mellom bygg og transportmidler.
- At det skal installeres solenergi på kommunale bygg ved nybygg og ved rehabilitering av tak og fasader, der forholdene ligger til rette for det. Kommunens egne nybygg skal alltid vurderes bygget med plusshusstandard. Der solceller ikke er mulig skal taket brukes til rekreasjonsområder og/eller overvannshåndtering.
- Jobbe for redusert energiforbruk på alle kommunale bygg og anlegg, blant annet ved hjelp av energikartlegging.
- Vurdere å frikoble fjernvarmeprisen fra strømprisen for å unngå unødvendig høy pris på fjernvarme.
- Vurdere å fjerne tilknytningsplikten til fjernvarmenettet for å sikre at nybygg kan ta i bruk andre miljøvennlige oppvarmingsløsninger, som for eksempel bergvarme.
- Jobbe for en nasjonal regelendring slik at borettslag og sameier enkelt kan selge egenprodusert strøm til beboere og til en riktig pris tilbake til strømnettet.
Ren luft
Hverken mennesker, dyr eller natur skal lide av luftforurensing i byen vår. Oslo SV har som mål at alle skal kunne puste trygt utendørs hele året, selv om de har helseutfordringer som gjør dem ekstra sårbare for luftforurensning.
Med SV i byråd har vi sørget for at byens kollektivtransport blir utslippsfri i løpet av 2023. Det vil dramatisk begrense luftforurensingen i Oslo, som i hovedsak består av eksos og svevestøv. Gjennom målrettede tiltak mot nullutslippsløsninger, begrenset biltrafikk og økt renhold vil lufta i byen vår bli renere.
Oslo SV vil:
- Ta i bruk akutte tiltak for å hindre farlig luft på enkeltdager når det er nødvendig for liv og helse, men rette hovedtyngden på det langsiktige arbeidet for varig ren luft. Innføre lavutslippssone for tyngre kjøretøy dersom luftkvaliteten er så dårlig at dette er nødvendig.
- Redusere bruken av piggdekk ytterligere ved å gå i dialog med Staten om økt piggdekkgebyr og skjerpet regelverk.
- Styrke renholdet av gater for å redusere antall dager med høy forurensing av svevestøv.
- Få på plass flere målestasjoner for luftkvalitet, slik at det blir lettere å finne målretta tiltak.
Levende fjord
Oslo SV vil arbeide for en ren og tilgjengelig fjord, med et rikt artsmangfold, fri
for søppel og forurensning. Miljøtilstanden i fjorden vår er kritisk og har fått stor oppmerksomhet. Det haster med tiltak og opprydningsarbeid. SV vil at Oslo skal ta en lederrolle for at tiltaksplanen for Oslofjorden gjennomføres i samarbeid med de andre kommunene rundt Oslofjorden.
Plast i naturen havner til slutt i fjorden. Derfor er kommunens arbeid mot plastforurensning viktig for en ren fjord. SV vil styrke arbeidet mot unødig plast og plast på avveie i Oslo, og sette fortgang i oppryddingsarbeidet langs kystlinjen.
Oslo SV vil:
- Være en pådriver for at den helhetlige tiltaksplanen for Oslofjorden gjennomføres i samarbeid med de andre kommunene rundt Oslofjorden.
- Etablere tilstrekkelig mottakskapasitet for kloakk fra både skip og fritidsbåter, og jobbe for en nasjonal forskrift som forbyr utslipp av kloakk fra fritidsbåter.
- Redusere forurensning fra jordbruk i Oslofjorden i samarbeid med jordbruksnæringen, og arbeide for lovendringer som sikrer mindre forurensning til vassdrag og fjorder.
- Oppgradere avløpsnett og renseanlegg for å unngå forurensning i fjorden.
- Sikre at alle små og store båthavner har gode oppdaterte avfallsplaner og -mottak, og få på plass gode ordninger for innsamling av brukte fiskeredskaper.
- Tilrettelegge for strandrydding i form av tydelig informasjon, mottak og bortkjøring av avfall, utdeling av utstyr og midler til å samle opp og kartlegge avfall i fjorden.
- Fase ut unødvendige engangsartikler av plast i kommunale virksomheter.
- Sikre god håndtering av plastavfall fra byggeplasser.
- Kartlegge håndteringen av plastavfall og miljøgifter fra småbåthavner og sette inn tiltak der det er nødvendig.
- Fase ut gummigranulat fra kunstgressbaner.
- Vurdere krav til restaurering av naturlig strandlinje og gjenskaping av et naturlig habitat under vann ved alle utbygginger som grenser til sjø, inkludert i bykjernen – for eksempel i utbyggingen av en ny bydel på Filipstad.
Ta vare på naturen
Naturmangfoldet er en del av grunnlaget for livet på jorden, men er i dag under sterkt press på grunn av klimaendringer, forurensning, fremmede arter og – ikke minst – nedbygging av areal. Klimaendringene gjør oss mer enn noen gang avhengige av en robust og mangfoldig natur. Derfor mener Oslo SV at vi må slutte å ofre natur til fordel for andre formål. Dersom natur må bygges ned, skal et tilsvarende område restaureres et annet sted.
Tilgang på natur, både rett utenfor døra, i parker og i Marka, er viktig for helse, aktivitet og trivsel. Derfor vil Oslo SV arbeide for å ta vare på viktige naturområder, fra trær i byen til nasjonalpark i Østmarka. Kommunens skoger skal drives på naturens og ikke økonomiens premisser, uten flatehogst.
Oslo SV vil:
- Styrke naturmangfoldet i byen ved å sørge for mer mangfoldig planteliv i parker, veirabatter, på grønne tak og i parseller. Unngå bruk av planter på fremmedartslista.
- Styrke kommunens arbeid for å få et sterkt vern av trær i urbane områder, blant annet
ved å unngå at utbyggere kan felle trær før byggeplaner sendes inn. Gjeninnføre en kommunal trepleiegruppe som både kan stå for stell og pleie av offentlige trær, men også bistå med veiledning og vurderinger ved spørsmål i tilknytning til forvaltning av private trær.
- Oslo kommune skal tilstrebe arealnøytralitet og innføre et arealbudsjett, slik at dyrket og dyrkbar mark, myr, artsrike kulturlandskap og karbonbindende arealer bevares.
- Sikre Markagrensa.
- Arbeide for å realisere planene om nasjonalparki Østmarka, og for landskapsvernområde i Lillomarka.
- Bevare Bredtvetskogen.
- Verne flere arealer av gammelskog, naturskogog myr- og sumpskogsmark for å sikre robusteøkosystem med et bredere naturmangfold.
- Videreføre og videreutvikle kommunens arbeid med å utvikle et skogbruk basert på plukkhogstog kontinuerlig skogdekke uten gjødsling.
- Vedta en målsetting for restaurering av forringet natur i kommuneskogen med fokus på myr, sumpskog og edelløvskog.
- Innføre full hogststopp i hekke- og yngletida for fugler og pattedyr.
- Ha fortgang i byrådets behandling av forvaltningsplan for Østensjøområdet miljøpark, inkludert Østensjøvannet naturreservat, for å vareta naturmangfoldet, forhindre utbygging i randsonen som vil true mangfoldet og sikre fortgang i nødvendig utvidelse av miljøparken.
- Sikre midler til å skjøtte miljøparken.
- Stramme inn praktiseringen av avstandskravet om byggefrie soner 20 meter rundt vassdrag og sikre utvidelse av friluftsområder langs vassdragene slik at de kan fungere som korridorer for biologisk mangfold.
- Gjenåpne flere bekker og elver i Oslo.
- Bevare naturmangfoldet og beskytte frukttrærne i den gamle eplehagen på Torshovtoppen, og arbeide for at bruken av Torshovtoppen kommer fellesskapet til gode.
- Stramme inn kommunens regelverk for fyrverkeri i privat og offentlig regi.
En by som tåler klimaendringene
Kriser som skyldes klimaendringer, som for eksempel styrtregn og hetebølger, vil bli hyppigere i årene fremover. Det må vi møte med gode beredskapsplaner og ved å sikre at klimatilpasning er en integrert del av all byplanlegging.
Oslo SV vil:
- Utarbeide en beredskapsplan for håndtering av hetebølger i Oslo kommune.
- Sikre at Oslos kystnære infrastruktur vil tåle havstigning og stormflo.
- At Oslo skal tåle den nye nedbørsnormalen og redusere faren for flom, ved å blant annet å tilpasse avløpssystemet og gjenåpne bekker og vassdrag for å naturlig lede vann.
- Utrede muligheter for bruk av gråvann, slik at vi i perioder med tørke eller lite nedbør for eksempel kan vanne parker, spyle veier og annet med vann som ikke er drikkevann.